Ръчно изработени бижута - изработка, материали и качество

Ръчно изработени бижута - изработка, материали и качество

Ръчно изработените бижута са едни от най-впечатляващите и скъпи бижута, особено ако са направени от качествени материали (злато, платина, скъпоценни камъни. Бижутерите, които ги изработват, влагат пълното си внимание и любов в тях и това се забелязва от километри. Това, което повечето хора не разбират, е че ръчно изработените бижута са повече инвестиция, отколкото масово бижу. По-долу са няколко неща, които не знаете за ръчно изработените бижута и които ги правят толкова специални.

При ръчно изработените бижута не се използват машини за масово производство

По дефиниция, ръчно изработените бижута са буквално направени от „ръцете“ на занаятчия, бижутер или производител. Парчетата са запоени, трионирани, изрязани и оформени без да се използва нито една машина. Машината може да произведе много бройки бижута за 1 час, докато бижутерът с двете си ръце може да произведе едно бижу или даже само част от бижуто за същото време.

Цената на времето

Както вече споменахме, на майсторите бижутери им отнема много повече време да изработят едно единствено бижу и заради това, времето, което влагат е високо оценено. Тези от вас, които са дизайнери или познават такива, знаят, че понякога не само изработката, ами и проектирането може да отнеме дни. Красивите бижута не се правят за минути.

Процесът на изработка

Творците винаги имат изключително лична връзка с всяко парче или дизайн, които създават. Проектирането и изработването определят колко ще е стойността на бижуто. Много творци искрено вярват, че настроението им се предава върху творбата им, докато я изработват. Това с пълна сила важи и за бижутата, независимо дали са златни, сребърни или дървени.

Какви материали се използват?

Почти винаги за ръчно изработените бижута се използват най-висок клас материали. В масовото производство материалите не са висок клас. Там много често се смесват метали, които са захабени или окислени с други с по-добро качество за да се получи средно добър продукт. При ръчното производство това не е възможно. Най-малкото, защото никой уважаващ работата си бижутер или творец няма да остави бранда си под бижу, изработено от некачествен материал.

ръчно изработени бижута

Колко устойчиви са ръчно изработените бижута?

По правило да избираш хубавите материали, които са по-скъпи, е по-трудния вариант. Много хора предпочитат да поръчат материали от места с по-ниски цени и съмнителен произход. Това обаче засяга и устойчивостта на бижутата. Правилото е следното: „По-малко производство - по-високо качество на бижутата!“.

Качеството

Производството в по-малък мащаб е почти винаги по-високо качество, тъй като е възможно да се проследи и контролира процеса от началото до края. Всеки творец иска да се гордее със собствените си творения, независимо дали са бижута или картини. Така че качеството е едно от най-важните неща. Никой не желае да си купи бижу и то да се счупи или огъне на второто му слагане.

Да наблегнем на местното

Много шум се вдига покрай идеята да се пазарува местно. Да се подкрепят местните бижутери никак не е лоша идея. По този начин, те ще продължат да творят и да създават красота. Когато си купите ръчно изработено бижу, вие придобивате бижу, което никой друг няма. Дори и бижутерът да изработи подобно на него, то няма да е точно същото и вашето пак ще е уникално.

Колекциите с ръчно изработени бижута са високо ценени и обикновено имат една обща тема. Тя може да е свързана с материалите с които са изработени, с дизайна им или пък с цветовете им.

 

рейтинг: 5 (2 votes)
, обновено на 21/06/2019
автор: Note.bg