Сърцето на всеки дом - Диванът

Сърцето на всеки дом - Диванът

Източник на изображението : Pexels.com

Думата "диван" идва чак от древна Персия. С тази дума първоначално са обозначавали колекция от държавни документи, а на по-късен етап и мястото на което са се съхранявали. След време, това наименование се е давало на заседателните зали, в които са се провеждали срещите на държавните служители. Именно на този етап диваните, започват да се наричат местата за сядане. С течение на времето думата започва да се свързва и с мебел.

Днес диванът, е еволюирал в изключително сложни и разнообразни модели, заемайки едно от централните места в домовете ни. 

Диванът е най-употребяваната вещ за всичко - за сън, гледане на телевизия или просто докато си пием сутрешното кафе.

И тъй като дивана, е сърцето на всеки дом, а ви предстои да купувате своя, е добре да обмислите добре, какъв ще бъде точно той и къде точно ще бъде позициониран. Най-вече, дали ще се намира в най-голямата стая в дома ви, която по принцип е дневната, след като сме наясно, че точно там дивана разкрива наистина потенциала на цялото обзавеждане, тъй като ролята му е решаваща за постигане на елегантен и модерен ефект на интериора. 

Преди да се закупи какъвто и да било диван е добре да сме запознати с неговите основни видове според формата им, а те са:

- ъглови 

- канапета

- стандартни

- п - образни

- модулни

  • Ъглови дивани - наречени още Г-образни, напоследък са най-предпочитаните на пазара, заради супер адаптацията си към мини дневни или просторни помещения. Ъгловите дивани са идеални, когато се търси елегантно и по-дискретно разделяне на различни зони (зониране).
  • Канапета - това са мини дивани и намират голямо приложение в детските стаи, гостни, спални повечето пъти. 
  • Стандартни - изключително адаптивни и предпочитани за не чак толкова обемни пространства. 
  • П-образни - те са приоритетни за домакинства, които имат голяма холна площ, тъй като поемат голям брой хора, тези дивани са идеални за релакс и приемане на много на брой гости.
  • Модулни дивани - Те се трансформират доста лесно, тъй като самото име подсказва се разделят на няколко модула. От един диван може да се сътвори 2 или 3 фотьойла или да се направи ъглов диван, а защо не и легло за спане. Доста предпочитани заради многото си функции.

Преди да се пристъпи към покупка на даден диван, е добре да сте наясно и с други важни фактори. Независимо какво ще изберете, се придържайте към основните цели, поради които инвестирате в мека мебел, а именно:

  • Дали имате нужда от ракла?
  • Дали дивана ще се използва само за сядане или също така ще спите на него?
  • Релакс механизмите дали са ви нужни?
  • Колко всъщност ще бъде натоварван ежедневно дивана?

Още една важна особеност е да прецените чисто визуално какво точно ще пасне на интериора ви. В крайна сметка, безспорно един хубав и модерен диван ще създаде идеалната атмосфера и комфорт, който всеки търси у дома. Хубавото е, че дивана е подходящ за всеки стил, от модерен или кънтри , до шаби шик или минимализъм. Има безброй много модели на пазара за всеки един различен и изтънчен вкус. Всички са толкова разнообразни и шикозни по свой собствен начин. 

Когато избирате вашият диван обръщайте внимание на всеки детайл и не избирайте по конкретна цена, а по съотношението цена-качество. Правилно избран, той е гаранция, че ще се гордеете с една красива, удобна и функционална стая, която ще привлича всички със своя неповторим уют. А неин неоспорим център винаги ще бъде комфортният диван.

Диванът и неговите предшественици са били признак на лукс Още от ранни години. За щастие сега е се е превърнала в достъпна и нужна за нас мебел.

Тръгнали от далечна Персия и минали през много етапи на усъвършенстване и развитие днес диваните са неразделна част от нашето ежедневие.

няма гласове
, обновено на 22/11/2022
автор: Note.bg