Съвети за приготвяне на тютюн към наргилето

Съвети за приготвяне на тютюн към наргилето

Ако сте фен на наргилето, знаете колко важно е правилното приготвяне на тютюна. Без него няма да може да използвате наргилето, а ако не внимавате в начина, по който действате, няма как да си осигурите и добър вкус.

Преди закупуването на качествено наргиле, като тези предлагани на https://nargile.bg/ е добре да знаете и най-дребните детайли при приготвянето на тютюна. Някои видове тютюн например изискват повече материал, а други по-малко, но това няма как да го знаете, ако не сте попитали разбирачите. По-долу ще ви дадем 5 съвета за максимално удоволствие при пушене на наргиле, които ще ви помогнат по-лесно да  се ориентирате.

Подгответе тютюна предварително

Подготовката на тютюна трябва да започне още преди да го заредите в наргилето. Ако не сте сигурни точно от какво количество се нуждаете, може просто да премерите малко върху наргилето и да прецените дали трябва да се добавя или отнема от материала. Подготовката на тютюна включва да проверите за всякакви замърсители в него, като стъбла и други части от растението, които могат да окажат влияние върху вкуса. Уверете се, че тютюнът е разпределен добре, така че да отдава еднакво свеж вкус. Ако предпочитате, може да опитате да смесите различни видове тютюн, като това може да стане чрез поставянето им на слоеве, или пък просто да ги хомогенизирате в една смес. Винаги използвайте вилица или друг прибор при смесването на тютюн, а не ръцете си.

Не пълнете купичката с твърде много тютюн

В купичката трябва да има достатъчно пространство за да може да се генерира наситен дим, който обаче не е прекален. Ако напълните твърде много тютюн, това ще създаде силен вкус, който едва ли ще ви хареса. Дори за тютюн, който е с мек вкус, се препоръчва да не слагате голямо количество, а да оставите място по края на купичката. Уверете се, че фолиото е добре опънато върху купичката. То трябва да може да издържи тежестта на въглените, защото в противен случай ще доведе до изгаряне.

Проветрявайте тютюна в купичката

Ползвайки правилния прибор, поставете тютюна в купичката на наргилето. Направете джобчета от въздух между материала. Тази аерация е необходима за да се гарантира максимален вкус. Ако ползвате по-малко тютюн, може и да не се налага да оставяте твърде много свободно място в купичката. Ако обаче слагате обилно количество тютюн, направете няколко дупки в материала за да има свободно пространство да диша. По този начин топлината ще може да минава през тютюна без да предизвиква твърде много пушене.

пушене на наргиле

Затоплете купичката на наргилето предварително

Независимо дали ползвате фолио или друг уред за нагряване на купичката, добра идея е да извършите загряването предварително. За целта смукнете няколко пъти за да вкарате топъл въздух в купичката, основата и вазата. Но не бързайте да пушите преди цялото наргиле да се е загряло достатъчно. Целта е тютюнът да е горещ, така че да предава вкуса си на пушека. Ако ползвате малко наргиле, 2-3 въглена са достатъчни за добро загряване. Ако наргилето ви е голямо, най-вероятно ще му трябват повече въглени за да се загрее достатъчно. Опитайте с различно количество въглени за да усетите разликата във вкуса и да намерите нивото на оптимално загряване за максимум удоволствие.

Размествайте въглените

Винаги помнете, че въглените е добра да се разместват от време на време. Не ги дръжте на едно и също място постоянно, защото това може да доведе до изгаряне на тютюна директно под тях. Когато ги местите, вие осигурявате равномерно загряване на тютюна. Когато постигнете оптимален вкус на тютюна, може да махнете някой от въглените за по-добър контрол над загряването на тютюна. Ако искате по-дълга сесия, може и да не премахвате въглен бързо.  Ако следвате тези съвети за загряване на тютюна, ще може да си осигурите много по-добър вкус и изживяване с наргилето.

няма гласове
, обновено на 14/12/2023
автор: Note.bg