Шам фъстък – тайната на всеки десерт

Шам фъстък – тайната на всеки десерт

Когато са готови за ядене, този тип ядки се отличават значително от всички други. Те са продълговати с тъмнозелени семена в черупка от кремав цвят. При процесът им на растеж, първоначално започват, като жълти или червеникави плодове. Веднъж щом узреят придобиват известната черупка, която разкрива семето отвътре.

Като цяло шам фъстъците се развиват от струпванията на един определен вид дърво. В края реколтата може да бъде събрана чрез разклащането на клоните на съответните дървета. След като бъдат разклатени вкусните ядки се хващат в брезент от където става ясно дали ще се продават с черупки или не.

Произход

Шам фъстъците произлизат от най-старинните орехови дървета, наричащи се – Pistacia vera. Интересното е, че хората ги ядат от векове, а в днешно време са популярна добавка за сладоледи и десерти.
По принцип те са добре познати от дълбока древност в Близкия изток,  Централна и Западна Азия. С напредването на времето техниката им за отглеждане се разпространява по цялото Средиземноморие и в крайна сметка дори до Италия.
До началото на шести век тези фъстъци са били популярна парична единица, тъй като голяма част от населението на Европа е тъгувало с тях. През 1800 година дърветата необходими за производството им биват пренесени в САЩ.
Поради тази причина, сега те са едни от най-големите производители в цял свят редом с други страни като Иран, Турция и Китай.
 

Кулинарни приложения

Божественият деликатес има богат и земен вкус, който макар да не е толкова универсален, като другите ядки, може да се консумира по много начини.
Най-често хранителният продукт се използва за :

 • Закуска
 • Добавка към салата
 • Десерт

Шам фъстъка е чудесна алтернатива за една полезна и здравословна закуска. Най-разпространеният начин за консумация е, когато те са сурови или печени. Затова при следващото ви посещение на магазина се огледайте внимателно за тях.

Някои може да не са почитатели на черупките им, но често обвитите се използват за поръсване върху салати от маруля или рукола. Освен това те могат да бъдат пюрирани и смесени с олио и билки, за да се направи дресинг за салатата.   
Достигнахме крайният етап, който със сигурност всички са очаквали, а именно десертите. Шам фъстъка обикновено се поръсва върху сладолед, торта или сладкиши. Това се прави с цел да се придаде специфичната ароматизация, която ви кара да искате още едно парченце.

Това благоухание може да се срещне и в някои ястия на следните култури :

 • В традиционната турска кухня
 • В традиционната индийска кухня
 • В традиционната иранска кухня
 • В традиционната италианска кухня
 •  

Здравословни преимущества

Както казахме шам фъстъка освен, че е вкусен и приятен за ядене е също така и изключително здравословен.  Редица специализирани професионалисти съветват редовната им консумация, тъй като те са обилен източник както на мазнини, така и на протеини, фибри и антиоксиданти.
Ефектите им върху здравето на човека могат да включват доста ползи.
Тези преимущества са обикновено свързани с :

 • Свалянето на килограми.
 • Понижението на кръвната захар и холестерола.
 • Подобряване на работата на кръвоносните съдове, очите и червата.

Поради тези причини силно се надяваме, че сме ви ентусиазирани достатъчно, за да добавите този вид фъстък към всекидневното ви меню с цел да подобрите цялостното си здраве.

Ядките са популярна закуска и съставка из целият свят не само заради вкуса им, но и заради различните здравословни ползи при умерената им консумация. Шам фъстъкът притежава дълбока история в готварството, тъй като е неразделна част от ястията на много култури.

рейтинг: 5 (1 глас)
, обновено на 29/05/2020
автор: Note.bg