Слънце, сол и йод. Лечебната сила на Българското Черноморие

Слънце, сол и йод. Лечебната сила на Българското Черноморие

Цяла зима чакаме лятото, за да се гмурнем в кристалното море на Слънчев бряг, където са едни от най-чистите плажове в България. Нямаме търпение и да събираме слънчеви лъчи на шезлонга, дълбоко да вдишваме соления морски въздух и да слушаме морските вълни.

Освен очевидната психологическа полза, която ни носят слънцето и морето, има много други, които значително влияят на нашето здраве. Понеже знаем, че неуморно разглеждате оферти за почивка в Слънчев бряг, нека ви представим по-подробно ползите от морската ваканция. 

Слънцето и хелиотерапията

Лечебната сила на слънцето е известна още от древността. В съвремието, особено през първата половина на 20-ти век, хелиотерапията се използва широко както в Европа, така и в Северна Америка. Причината е в синтеза на витамин D в кожата чрез ултравиолетово лъчение.

Физиологичните реакции повишават производството на витамин D. Когато кожата се стимулира с UVA лъчи, се освобождава азотен оксид, който стимулира разширяването на кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане.

Всъщност, проучване показва, че по време на активно излагане на UVA лъчи, долната граница на кръвното налягане намалява с приблизително 5 mmHg и остава така за приблизително 30 минути след излагането. Това понижава риска от инсулт с 34% и коронарна болест на сърцето с 21%.

Друг физиологичен отговор на излагането на кожата на слънчева светлина е удебеляването на най-външния слой на епидермиса и повишената пигментация на кожата чрез производството на меланин. Така кожата се предпазва от по-дълбоко проникващите и вредни ултравиолетови лъчи, като същевременно запазва предимствата на излагането на UVB.

Човешката кожа произвежда бета-ендорфини в отговор на UVB лъчите, които имат следните ползи:

  • Допринасят за доброто настроение;
  • Повишават имунната система;
  • Облекчават болката;
  • Помагат за релаксацията и др.

Освен това слънчевата светлина регулира производството на мелатонин и серотонин.

Морето и таласотерапията

Терапевтичните свойства на морето са също известни от древността. Финикийците, гърците, египтяните и римляните обичали да се потапят във водите на реките и морето. Така възстановявали тялото си, пречиствали кожата си и да лекували артрит и затлъстяване.

Таласотерапията се влияе от три основни фактори:

  • Климатотерапевтични 
  • Хелиотерапевтични 
  • Балнеотерапевтични

Наличните в момента медицински технологии за рехабилитация и балнеолечение на остеоартрит позволяват значителното потискане на активността на възпалителния процес. Такива вид лечение можете да получите в Несебър, който е в непосредствена близост до спокойната част на Слънчев бряг. 

Рехабилитацията намалява болката, подобрява движенито и предотвратява по-нататъшното развитие на артрита. Общата ефективност на терапията е около 18-20%.

Морската вода се използва и за лечение и профилактика на УНГ заболявания като синузит, чести болки в гърлото, ларингит и ринит.

Морската сол като основен източник на йод

Йодът е много важен за тялото, тъй като е основна съставка на хормоните на щитовидната жлеза. Всъщност те са аминокиселини, модифицирани чрез добавяне на 4 или 3 йодни атома, които образуват съответно хормоните Т4 (тироксин) или Т3 (трийодтиронин). 

Тези хормони са в състояние да повлияят на метаболизма на почти всички клетки и развитието на повечето органи и на първо място - на нервната система. 

Йодният дефицит засяга над милиард души по света и е отговорен за гуша, хипертиреоидизъм, хипотиреоидизъм и затруднения с концентрацията. 

Дишането на напоения с йод морски въздух в Слънчев бряг със сигурност е полезен за здравето. Най-добре е обаче към хубавия въздух да се добави йод и чрез диетата. Това може да бъде чрез прясна риба, миди и ракообразни. Да не забравяме и йодираната сол. 

В заключение можем да кажем, че комбинацията от слънце, солена вода и йод предлага значително подобряване на общото благосъстояние. Но една ваканция на Българското Черноморие ни носи и нещо друго - естествен лек срещу натрупаното напрежение. Не се бавете, а разгледайте офертите за семейна почивка в тихата част на Слънчев бряг. Лятото е по-близо, отколкото си мислите. 

Източник на изображението: pexels.com

няма гласове
, обновено на 12/02/2024
автор: Note.bg