Сушените плодове са супер вариант за здравословна и засищаща закуска. Те са богат източник на полезни вещества и носят редица ползи за организма. Има редица причини да ги включим в ежедневното си меню.
Сушените плодове са отличен вариант за закуска.Те са отлична храна за тези от вас, които искат да се хранят пълноценно, за да се чувстват и изглеждат добре. Сушените плодове се правят от сливи, смокини, кайсии, манго, ананас, банан, боровинки, ябълки, годжи бери.
Сушените плодове съдържат естествена захар и са богати на калории. Въпреки това те се считат за полезна храна. Важно е да избягваме такива с добавена захар към тях, както и такива, които съдържат консерванти и оцветители. Сушените плодове съдържат средно 38-66% естествена захар.
Едно от нещата, които отличават сушените от пресните плодове е, че те могат да се съхраняват за по-дълго.
Топ причини да похапваме често сушени плодове:
Източник на антиоксиданти
Богат източник са на макронутриенти и антиоксиданти, и най-вече полифеноли. Те съдържат също много фибри. Любопитен факт за сушените плодове е, че те съдържат 3.5 пъти количеството от фибрите, витамините и минералите на свежите плодове.
Изследвания показват, че хората, които си похапват по-често сушени плодове приемат средно повече полезни вещества от тези, които ги избягват.
Една порция сушени плодове може да осигури голям процент от необходимите за организма витамини, минерали и други ценни вещества, от които фолиева киселина.
Подпомагат храносмилателната система
Консумацията на сушени плодове подобрява чревната флора и спомага за правилното храносмилане. Сушените плодове също така съдържат пребиотични фибри, които са полезни за добрите бактерии в храносмилателния тракт.
Предпазват от диабет
Въпреки високото си съдържание на захар сушените плодове намаляват риска от развитие на диабет.
Регулират теглото
Изследвания показват, че сушените плодове ни помагат да поддържаме здравословно тегло.Полезните вещества, които се съдържат в сушените плодове предпазват от затлъстяване.
Предпазват от оксидативен стрес
Изследвания показват, че сушените плодове имат и анти-ейдж ефект благодарение на наличието си на антиоксиданти.
Укрепват имунитета
Витамин С в сушените плодове не само укрепва имунната система, но и подобрява състоянието на кожата и предпазва от инфекции.
Подобряват кръвното налягане
Важно е да си похапваме от всички видове сушени плодове. Ядки Елит ви предлага изцяло натурални сушени плодове. Фирмата предлага специално селектирани сушени плодове от плодородни региони на България и света.
Видове сушени плодове и техните характерни свойства:
Сливи
Сушените сливи са богати на полезни хранителни вещества като фибри, калий, каротин (витамин А), желязо и витамин К.
Освен това те са богати и на захарен алкохол, познат също като сорбитол, които се открива по естествен начин в плодовете. Сушените сливи помагат при различни проблеми като запек, поради високото си съдържание на фибри.
Тъй като съдържат антиоксиданти, сливите намаляват нивата на LDL холестерола и предотвратяват развитието на сърдечно-съдови заболявания и рак.
Сушените сливи са богати на минерала борон, който предпазва от остеопороза. Освен това те са много засищащи и не позволяват рязко повишаване на кръвната захар. Те имат свойството на натурален лаксатив.
Фурми
Те са чудесна храна за бременни, Имат нисък гликемичен индекс, което означава , че те не вдигат рязко кръвната захар. Предотвратяват редица заболявания.
Стафиди
Стафидите например се правят от сушено грозде. Те са богат източник на калий и други ценни растителни вещества.
Стафидите се характеризират със среден до нисък гликемичен индекс. Те не предизвикват рязко вдигане на нивата на инсулина, регулират холестерола, предпазват от възпаления.
Похапването на стафиди също така ни помага по-бързо да усетим ситост. Друго тяхно качество е фактът, че регулират кръвната
захар.
Както повечето от нас знаят те се правят от сушено грозде и носят редица ползи за здравето. Богат източник са на антиоксиданти.
Годжи бери
Има редица причини да включим тези малки червени плодчета ежедневното си меню. Богати са на желязо, витамин А, витамин С. Освен това са с ниско съдържание на калории и въглехидрати. Сушеното годжи бери намалява симптомите на депресия и тревожност.