Танцът бели денс в Турция и Запада

Танцът бели денс в Турция и Запада

Произходът на името „бели денс“ идва от френското Danse du ventre, което се превежда като „танц на корема“. Само че за всеобща изненада, танцът изобщо не е с френски корени, а с египетски. Как този красив танц е достигнал до Турция и до Запада?

И как се е случило така, че днес можем да му се любуваме навсякъде по света и да го практикуваме в школи за ориенталски и бели денс танци като VioletaOrientalDance? Нека да видим.

Бели денс в Турция

През 1400 години в Турция е имало пътуващи артисти, които са забавлявали женската публика с танци и пеене. Останали са данни, че са ги наричали ченги. Те са танцували, използвайки сложни движения на бедрата и артикулации на торса, вибрации, а също така и реквизити, които използваме и днес – зилс (малки чинели, които се прикрепят на пръстите) и воали. Днес още можете да видите ченги в Турция, които танцуват за туристите. Турският танцов стил е силно повлиян от тяхното влияние.

Бели денс в Запада

Бели денс се разпространява в Европа и САЩ отначало заради европейските пътешественици, които пътуват до Близкия изток и Северна Африка от края на 1700 г. до 1800 г. Реакциите са смесени, като дори са останали свидетелства, че някои искрено не харесвали танца. Съответно пък други са го обожавали. Въпреки това, по-голямата част от тези пътуващи хора са били мъже, а някои от танците са били изпълнявани само пред жени и мореплавателите нямали достъп до тях. Те можели да видят само изпълнителите на улицата или онези жени танцьорки, които били готови да танцуват пред публика от мъже. Оттук и причината танцьорите да имат лоша репутация сред чуждестранните посетители.

През 19 век танцът бели денс достига Европа и САЩ и изумява Запада.  Танцьорка, наречена „Малкият Египет“ се представила в Чикаго през 1893 г. и предизвикала вълна от противоречия. При все, че била интересна, движенията скандализирали публиката. Замислете се какъв ефект е имал танц, където кръстът е бил гол, в общество, носещо пристегнати корсети.

В последствие мнозина имитирали нейния танц, но преувеличавали движенията на бедрата и торса по начин, който мнозина приели за напълно вулгарен. Също така, западните хора имали въображаема картина за Изтока в съзнанието си, която включвала предимно сексуална страст и морална неяснота. Следователно на Бели денс танца се гледало по същия начин. Този изкривен образ на изтока става тема на много книги и бива популяризиран в много холивудски филми.

традиционен бели денс

Бели денс танца се счита че повлиява и на бурлеската през 1800 година, което внася доза объркване между тези два жанра. През последните години, особено благодарение на феминисткото движение през 70-те и 80-те години на миналия век, все повече и повече жени откриват истинската завладяващата природа на Бели денс.

Бели денс не е просто танц

Предполага се, че този тип танц наистина е добър за подготовка на женското тяло за раждане. През последните 40 години на Запад има тенденция Бели денс да се свързва с духовността и силата на женското начало. Нещо, което все повече липсва в съвременното общество. Заради това и толкова много жени откриват себе си и зоната си на комфорт именно в този танц. Най-важното е обаче, че този танц е форма на себеизразяване и на социално общуване. Днес мисията му е да подчертае добрите страни на женското начало и да премахне онова, което ограничава мекотата на женското тяло, а именно стресът, срамът и негативните емоции.

Материалът е предоставен от: https://violetaorientaldance.com/

 

рейтинг: 5 (1 глас)
, обновено на 01/12/2022
автор: Note.bg