Термопомпените системи са новият хит

Термопомпените системи са новият хит

Популярността на термопомпите расте ожесточено, тъй като те предлагат както отоплителна, така и охлаждаща мощност в една компактна и ефективна система. Моделната им разновидност е широка, като те могат да се справят с цял дом или да действат, като сплит с персонализиран контрол на температурата от стая до стая.

Макар малкият си размер, системата може да допринесе за редица големи предимства, ако разбира се бъде избрана и монтирана правилно от професионален екип. Зимата е най-честият сезон в който се използват тези машини и то разбираемо защо. 

По принцип иновативната технология използва цикъл на хладилен агент за затопляне и охлаждане, подобно при климатиците. През лятото топлината от къщата се абсорбира и пренася навън , а през зимата точно обратното. Това удобство е едно от основните причини поради което системата продължава да бъде предпочитан избор и до ден днешен.

Все пак те са най-ефективната алтернатива на горивата или електрическите системи във всяко едно отношение. Те осигуряват обезателно повече капацитет на охлаждане и отопляне, отколкото количество електричество, използвано за управлението. Тази резултатност понякога надминава и дори 100 процента.

 

Как всъщност работи системата?

Преди да засегнем това обаче е важно предварително да ви запознаем с видовете, които ще срещнете на пазара. Външният им вид е почти еднакъв, но нещото по което се различават е начинът им на функциониране.

Основно те са следните няколко характерни вида:

  • Въздушни

  • Водни

  • Геотермални

Най-често употребяваният тип е с въздушният източник, който прехвърля топлината между къщата и външният въздух. При този уникален процес течният хладилен агент абсорбира енергията отвън дори когато тя е студена и я пренася вътре, за да повиши температурата. През лятото този механизъм се обръща и предоставя хладнина за сметка на външната жега.

Именно поради тази иновативност вие няма да се нуждаете от две отделни системи през най-коварните месеци. Това само по себе си ще ви спести пари, но реалните ползи от разходите идват от по-ниските сметки за електроенергия. Термопомпите предават енергия вместо да изгарят гориво, за да я създадат, което ги прави крайно екологични.

 

 

Предимства и недостатъци 

Днешните разработки на системата са напълно способни да намалят потреблението на едно домакинство с приблизително 50 % в сравнение при използването на електрически отопляеми източници. Освен това помпите изсушават по-качествено от климатиците, което допълнително води до по-малко използване на ток.

Веднъж щом сте решили да закупувате подобно устройство не забравяйте, че е важно да сте информирани относно предимствата и недостатъците му. Като цяло съществуват множество плюсове, правещи го чудесна инвестиция, но и едновременно с това има притеснения, които трябва да бъдат взети предвид. 

Основното преимущество на което ще се натъкнете е евтината поддръжка, която в дългосрочен план се изплаща. По отношение на сигурността този вид системи са възможно най-безопасните и стабилни, като наред с това притежават дълъг експлоатационен живот. Той от своя страна е със средна продължителност между 14-15 години.

За ваше щастие минусите са в ограничен брой и те са следните:

  • Изключително скъпа цена при първоначално закупуване.

  • Процесът на инсталиране е забележително труден и отнема време.

  • Някои от течностите за работа са със съмнителна устойчивост.

  • Склонни са към повреда от прекалено студена външна температура.

 

 

Заслужава ли си инвестицията?

Реално погледнато термопомпите ясно показват, че представляват интелигентна инвестиция в дългосрочен план. Имайки в предвид, икономията за енергия, която се допринася от механизма, тъй като той премества топлината от едно пространство в друго смело може да се заяви, че всичко си заслужава.

Колкото и да ви плашат първоначалните разходи, погледнете по-голямата картина. От една страна тези приложения се равняват на път към нулева нетна енергия. В края на краищата без значение от вида на който ще се спрете, запомнете че устройствата са тук, за да улеснят живота ви. 

Ако до тук сте премислили конкретната ви ситуация и сте решили, че се нуждаете от системата не забравяйте да посетите уебсайтът на – termos.bg. Те са водеща платформа за търговия с всякакъв тип техника за отопление в България. Техният професионализъм не е за изпускане, така че ви съветваме безрезервно да им се доверите. 

Реално погледнато термопомпите ясно показват, че представляват интелигентна инвестиция в дългосрочен план. Имайки в предвид, икономията за енергия, която се допринася от механизма, тъй като той премества топлината от едно пространство в друго смело може да се заяви, че всичко си заслужава.

 

няма гласове
, обновено на 06/10/2020
автор: Note.bg