В какви ситуации бързите кредити могат да бъдат от полза?

В какви ситуации бързите кредити могат да бъдат от полза?

Всеки е чувал понятието бързи кредити, но какво всъщност представляват този вид заеми. Така наречните “бързи кредити” са вид заем, отпускан най-често от небанковите финансови институции. Така обикновено се начирчат малки по размер кредити, характеризиращи се със сравнително облекчени изисквания към кредитоискателите, бърз процес по одобрение, но може и с по-високи лихви и такси спрямо потребителските кредити, отпускани от банки.

За бързи кредити могат да кандидатстват и да получат одобрение дори хора с влошена кредитна история, както и такива, които не са на постоянен трудов договор. Тази възможност представлява алтернатива за хората, които не могат да си позволят банков кредит или имат спешна нужда от средства. 

Мненията за ползване на т.нар. бързи кредити са полюсни, но в действителност те могат да се окажат полезни. Важно е потребителят да е наясно с условията, таксите и лихвите, както и да съобрази в каква ситуация е удачно да се възползва от тях. 

4 ситуации, в които бързите кредити могат да са полезни

Неочаквани разходи

Неочакваните разходи обикновено имат спешен характер - развален електроуред, ремонт на колата, медицински разходи, неочаквано висока изравнителна сметка за парното, например. Всички тези изискват бърза реакция, но често могат да се окажат непосилни за семейния бюджет. В тези моменти, бързите кредити могат да бъдат от полза, благодарение на гъвкавите си условия и скоростта на одобрени и отпускане на средствата. Само в рамките на ден или два, парите могат да са налични по сметката и да разрешат проблема. 

При лошо ЦКР 

Потребителите с влошена кредитна история може да не са съвсем предпочитани от банките. Банковите институции се стараят да поемат по-малък риск при отпускане на кредити и затова, ако в миналото кандидатстващият е имал забавени вноски по кредит и неговото ЦКР не е отлично, то тогава има възможност да не му бъде отпуснат исканият заем. 

В тези ситуации, небанковите финансови институции е може да са единственото решение при нужда от пари. Фирмите за бързи кредити дават шанс за одобрение на хора с влошена кредитна история. 

Нужда от пари до заплата

Дори и при най-добре организирания бюджет, има месеци, в които парите просто не стигат. При нужда от допълнителни пари до заплата, бързият кредит може да е решение. Парите се получават бързо, за да може потребителите да посрещнат нуждите си навреме. Другият плюс е краткият срок за връщане - между 15 и 60 дни. Благодарение на това, може да се заяви и усвои сумата, а на заплата да се погаси с натрупаните лихви - без да се изплаща напред във времето. При потребителските кредити процесът по разглеждане и одобрение може да е доста по-дълъг и често срокът на погасяване е поне 3 месеца. 

При липса на сигурен доход или обезпечение.

Както казахме, при кандидатстване за бързи кредити не се изисква предоставяне на трудов договор. Те са подходящ вариант за хора на граждански договор, фрийлансъри, жени в отпуск по майчинство и пенсионери.

Какво е важно да се знае при тегелене на бърз кредит?

Бързите кредити имат своето място на пазара на финансовите продукти и услуги. Въпреки това, както с всеки кредитен продукт, трябва да се подхожда внимателно и отговорно. Основните правила при теглене на бързи кредити, които трябва да се спазват са:

  • Важно е потребителите да проверят финансовата институция преди да изтеглят кредит. Лесно могат да направят това на сайта на БНБ. Там може да се провери дали финансовата институция е регистрирана Българска народна банка.
  • Да се теглят само от по-малки суми пари, които могат да бъдат върнати в договорените срокове.
  • Препоръчително е напълно и изцяло погасяване на задълженията, за да не се изпада в просрочие и да се начисляват допълнителни такси и лихви.

Има ли алтернатива на бързите кредити?

Пазарът на финансови услуги се развива с бърз темп и компаниите предлагат все по-голямо разнообразие от продукти. Един от тях, който със сигурност може да попадне в категорията „алтернатива на бързите кредити“ са кредитните карти. 

Причината за това е, че при избор на правилната кредитна карта, може да бъде покрита всяка от топ причините за теглене на бърз кредит.

Кредитна карта Бяла Крата например, е продукт на небанкова финансова институция. Отличителното на тази кредитна карта е достъпността - за нея могат да кандидатстват хора с влошена кредитна история, както и такива без трудов договор. Освен това, Бяла Карта няма такси за издаване и годишна такса за обслужване. Това я прави добър избор за тези, които искат да могат да посрещнат спешна нужда, да се възползват от промоция на желан продукт точно преди заплата или друго. 

Друго премство на Бяла Карта е, че е без такси при теглене на банкомати в България и страните от Европейския съюз. Това може да спести пари от досадни такси в ежедневието.

Разбира се, при избор на кредитна карта, всеки потребител трябва да разбере от какъв финансов продукт има нужда спрямо своите навици и потребление.

няма гласове
, обновено на 29/09/2022
автор: Note.bg