Възможна ли е пълната кредитна независимост през 2020 година?

Съобщение за грешка

  • Deprecated function: Optional parameter $key declared before required parameter $is_multi is implicitly treated as a required parameter in require_once() (line 342 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/includes/module.inc).
  • Deprecated function: Optional parameter $route declared before required parameter $is_multi is implicitly treated as a required parameter in require_once() (line 342 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/includes/module.inc).
  • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::current() should either be compatible with Iterator::current(): mixed, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
  • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::next() should either be compatible with Iterator::next(): void, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
  • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::key() should either be compatible with Iterator::key(): mixed, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
  • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::valid() should either be compatible with Iterator::valid(): bool, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
  • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::rewind() should either be compatible with Iterator::rewind(): void, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
Възможна ли е пълната кредитна независимост през 2020 година?

Заради бързото разпространение на новия вирус Covid-19 по целия свят 2020 година се оказа кризисна, неимоверно трудна, подлагаща на изпитание икономиката, хората и приходите. Само за няколко седмици хиляди останаха без работа, мнозина се озоваха в ситуация на краен недостиг на средства и невъзможност да покрият ежедневните си разходи за основни и елементарни човешки нужди – храна, електричество, лекарства. Липсата на финанси и поминък се превръща в основен проблем за големи групи от хора.

На фона на глобалните промени се регистрира и промяна в кредитирането – все по-голяма нужда от кредити, с помощта на които хората да оцелеят. Кредитите постепенно се превръщат от инструмент за покупка на по-скъпа вещ или кола в необходимост за покриване на жизненоважни ежедневни разходи, в средство за изхранване и оцеляване на мнозина. Възможна ли е пълна кредитна независимост в условията на тежка глобална криза? Да, възможна е, но за малка част от хората. Важен е и балансът – тази независимост не трябва да е самоцел и извоювана с лишения, риск от гладуване или фалит. Те не си струват независимостта.

Пълна кредитна независимост – да или не?

Значителен процент от българите имат един или няколко кредита. Тяхното обслужване естествено ще бъде затруднено от растящата безработица, блокирания бизнес и липсата на работни места. Заражда се и необходимостта от нови кредити, с които хората да преживяват, задоволявайки основни свои нужди. Бизнесът също има нужда от свежи и бързи пари, с които да разреши основни текущи проблеми, да запази персонала и служителите си, да се спаси от фалит или да финансира приспособяването си към новите условия и норми на труд, за да продължи работата си при засилени мерки в безопасна и здравословна среда по време на кризата. При тези обстоятелства стремежът към кредитна независимост не е най-правилната стъпка. Напротив – целесъобразно заетите и вложени средства ще осигурят нормалното съществуване на хора и компании, ще помогнат те да преминат по-плавно, по-безболезнено и по-успешно през трудностите.

Фирмите за бързи кредити могат да осигурят безпроблемно нужните парични средства на физическите лица. Vivus.bg предлага бързи кредити без доказване на доход и без поръчители с първи кредит без лихва и без такса на стойност до 400 лв. (а след погасяване на първия кредит може да се получи възможност за взимане до 1300 лв.) с улеснена  процедура по кандидатстване – изцяло онлайн, оставайки вкъщи. След одобрение, за което са необходими до 2 часа, средствата се отпускат бързо - по банков път или на каса на EasyPay - при прозрачни условия и без необходимост от посещение на офис. Допускат се кандидатстване за допълнителна сума при активен заем, удължаване на срока на кредита със 7, 14 или 30 дни неограничен брой пъти в рамките на една календарна година – безспорно ценни опции в ситуация на световна икономическа криза и пълна несигурност за утрешния ден.

Празно портмоне

Златната среда при кредитите

Съзнателният отказ от кредитна независимост не означава навлизане в кредитна фуния и безкрайно, безразборно теглене на нови кредити без никакъв план и възможност за тяхното връщане. Взимането на кредит трябва да е целесъобразно, обмислено и за жизненоважни разходи. Да се прецени добре сумата, която е нужна за покриване на тези разходи, е един от ключовете към доброто кредитно досие. Едновременно с тегленето на кредит е подходящо да се помисли как да бъдат свити разходите и как да се генерират някакви приходи, с които да се покрива и изплаща кредитът.

Възможностите за свиване на разходите са многобройни – внимателен подбор на купуваните храни, избор на по-големи опаковки, в които има повече продукт и са по-изгодни от малките разфасовки, купуване от борси, складове на едро, тържища. Пестеливост по отношение на използваната електроенергия, преразглеждане на тарифни и абонаментни планове с цел прекратяване на ненужни такива, намаляване на месечните сметки, преместване в по-малко жилище с по-нисък наем, отказ от ползване на личен автомобил за определено време – това са все опции за намаляване на разходите. Изготвянето на семеен бюджет е от изключителна полза. Сметката ще покаже кои пера могат да бъдат отрязани, кое да почака до приключване на кризата и каква е стойността на неотложните разходи.

Съществуват и множество възможности за генериране на приходи от дома. Онлайн маркетите са добро място за продажба на ненужни вещи, които притежаваме, но не използваме, сайтовете за работа от дома и свободни професии съдържат десетки обяви за работа от дома в различни сфери. Всяка дейност, която може да генерира приход и да подпомогне семейния бюджет, е добре дошла. Това ще даде възможност за връщане на кредита в разумен срок и ще елиминира опасността да е необходим нов, по-голям кредит, за да се покрие старият и за новите жизнени нужди, което би допринесло за нарастващо финансово притеснение и все по-влошено състояние на бюджета на домакинството. Кредитната зависимост в този ѝ краен вариант е опасна и крайно непрепоръчителна, но разумният кредит и разумната зависимост са единствено в помощ на затруднените по време на пандемията.

рейтинг: 5 (2 votes)
, обновено на 22/04/2020
автор: Note.bg