Видове алергични обриви и техните отличителни белези

Видове алергични обриви и техните отличителни белези

Алергичните обриви, известни също като кожни алергии или дерматит, са често срещан проблем, който засяга милиони хора по света. Те се появяват, когато имунната система реагира прекомерно на определени субстанции, наречени алергени. Алергените могат да бъдат всичко - от растения и животни до храни и лекарства. В тази статия ще обсъдим различните видове алергични обриви, техните отличителни белези и как да ги разпознаем.

Прочетете още Алергични обриви: Видове обриви по тялото, ръцете и краката

Уртикария (копривна треска)

Уртикарията е един от най-често срещаните видове алергични обриви. Характеризира се със зачервени, сърбящи подутини, които могат да се появят навсякъде по тялото. Тези подутини обикновено имат блед център и могат да варират по размер. Уртикарията може да бъде предизвикана от различни фактори, включително хранителни алергии, лекарствени алергии, слънчева светлина и инфекции.

Ангиоедем

Ангиоедемът е по-рядка, но потенциално сериозна форма на алергичен обрив, който причинява подуване на кожата и подлежащите тъкани. За разлика от уртикарията, ангиоедемът не образува характерните „плочи“ или мехури. Най-засегнатите области обикновено са лицето, устните, езика, гърлото и гениталиите. Ангиоедемът изисква незабавно медицинско внимание поради риска от задушаване, ако засегне устата или гърлото.

Видове алергични обриви и техните отличителни белези - Ангиоедем

Атопичен дерматит (екзема)

Атопичният дерматит е хронично състояние, характеризиращо се със суха, сърбяща кожа и възпалени обриви. Често се свързва с други атопични състояния като астма и сенна хрема. Обривите обикновено се появяват в гънките на лактите, коленете, врата и зад ушите. Кожата може да стане дебела, люспеста и дори да кърви при чесане. Атопичният дерматит може да бъде предизвикан от различни фактори, включително алергени, стрес и промени във времето.

Контактен дерматит

Контактният дерматит е алергична реакция, която възниква, когато кожата влезе в контакт с определен алерген. Има два основни типа контактен дерматит: иритативен контактен дерматит и алергичен контактен дерматит. Иритативният контактен дерматит се причинява от дразнещи вещества като сапуни, препарати и някои растения, докато алергичният контактен дерматит е имунен отговор към алергени като никел, парфюми и бои за коса. Обривите обикновено се появяват в зоната, където е настъпил контакт с алергена, като ръцете, лицето или краката.

Себореен дерматит

Себорейният дерматит е често срещано състояние, което причинява червени, мазен и люспест обрив по скалпа, лицето, веждите, клепачите и понякога областта на гръдния кош и гърба. Въпреки че не е класифициран като алергичен обрив, той може да бъде свързан с алергии, особено тези, свързани с храната.

Видове алергични обриви и техните отличителни белези - себореен дерматит

Диагностициране и лечение на алергични обриви

Ако подозирате, че имате алергичен обрив, важно е да посетите медицински специалист за точна диагноза и лечение. Дерматологът може да извърши физически преглед и да вземе предвид вашата медицинска история, за да определи вида на алергичния обрив, който имате. В някои случаи може да се наложи да се направят кожни тестове или кръвни изследвания, за да се идентифицира конкретният алерген, причиняващ проблема.

Лечението на алергични обриви обикновено включва избягване на идентифицираните алергени, прилагане на локални кремове или перорални антихистамини за облекчаване на симптомите и използване на овлажнители за поддържане на влага в кожата. В тежки случаи може да се наложи системно лечение с кортикостероиди или имуносупресори.

Превенция на алергични обриви

Най-добрият начин да предотвратите алергични обриви е да идентифицирате и избегнете тригерите. Това може да включва внимателно четене на етикетите на хранителните продукти, използването на хипоалергенни продукти за лична хигиена и носенето на защитно облекло, когато сте изложени на известни алергени. Освен това поддържането на цялостно здраве чрез балансирана диета, редовни упражнения и достатъчно сън може да помогне за укрепване на имунната система и намаляване на чувствителността към алергени.

Източник: https://www.mirtamedicus.com/blogs/

рейтинг: 5 (1 глас)
, обновено на 02/07/2024
автор: Note.bg