Видове пистолети за пръскане, техните разлики, предимства и недостатъци

Видове пистолети за пръскане, техните разлики, предимства и недостатъци

Всички съществуващи типове пистолети за боядисване са пригодени за изпълнение на определени задачи - в домашната или професионалната сфера. Изборът на подходящо оборудване зависи от желаното качество на покритието, видовете бои и лакове, с които ще се работи, както и от трудностите при поддръжката и необходимостта от допълнително оборудване.

Този тип пистолет за боядисване е първият, който се използва за автоматизиране на процеса на боядисване - той беше и остава инструмент за професионална употреба с най-високо качество на работа.

Общият принцип на работа е да се подават бои и лакове от контейнер към дюза, през която преминава силна въздушна струя. Дюзата е конструирана така, че въздушната струя да разбива капките боя на фин прах и да ги разпръсква под формата на т.нар. факла - конус, който се разширява от дюзата.

Пневматичните пистолети за боядисване могат да бъдат изработени с горен или долен резервоар за боядисване. Произвеждат се общо три подтипа пневматични пистолети за боядисване, които използват различни технологии за боядисване. Общият принцип на работа е един и същ, разликите са само в работното налягане и количеството изразходван въздух, което пряко влияе върху ефективността на устройството.

Ако искате да разгледате повече за аерографите, може да посетите тази страница - https://gav-bulgaria.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8/%D0%B0%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8/

Пистолети за боядисване под високо налягане (HP)

Една от първите, но все още използвани технологии за нанасяне на покрития. От цялото пневматично оборудване, използващо тази технология, те се считат за най-евтините, с най-проста конструкция на дюзата. Буквално съкращението на името означава "високо налягане", при което въздухът се подава към дюзата и се изобразява с боя.

Използването на такива пистолети е неограничено, това е просто остаряла и не толкова ефективна технология - ако имате нужда от надеждна машина за минимални пари, тогава няма конкуренция сред пневматичните HP.

Пистолети за боядисване с голям обем и ниско налягане (HVLP)

Не е задължително да се изисква високо изходно налягане за работа с пистолет за боядисване - тази идея е реализирана в технология, чието наименование буквално се нарича "висок обем - ниско налягане". Това означава, че въздушният поток разрушава боята, която влиза в дюзата, но формата на дюзата намалява налягането на изхода. Това повишава чистотата на горелката за боядисване, а по-ниското налягане позволява пистолетът да се държи по-близо до боядисваната повърхност, без да се страхувате, че ще "издухате" вече нанесената, но неизсъхнала боя. Заедно с това ефективността на преноса на такива устройства се увеличава до 65%.

Такива устройства са "работни коне" - съотношението цена-качество ги прави най-разпространени сред пистолетите за боядисване от среден клас.

Пистолети за боядисване с малък обем и ниско налягане (LVLP)

Ако боята лежи върху повърхността с толкова тънък слой, че е необходимо да се получи неговата дебелина чрез допълнителни преминавания, има смисъл да се увеличи ефективността на работата, като се регулира размерът на капките на пръскачката. Това е основната характеристика на технологията за пръскане "малък обем въздух при ниско налягане", която позволява да се увеличи коефициентът на пренос до 80%.

няма гласове
, обновено на 08/08/2022
автор: Note.bg