Видове сифони за мивка и тяхното предназначение

Видове сифони за мивка и тяхното предназначение

Както може би повечето от нас знаят, сифона е незаменима част от всяка мивка. Той е необходим на всяка една мивка, независимо от нейния цвят, вид, материал, брой корита и др. Макар да не го виждаме, той играе важна роля и основната му задача е да източи водата от коритото на мивката. Отговорността за спирането на миризмата от канализацията също е негова, но за да си върши правилно работата, сифонът на мивката, трябва да бъде добре подбран и правилно позициониран.

Животът без сифон буквално би бил, като едно постоянно съжителство в тиня.

Една канализация не би могла да съществува без наличието на сифон. Тази система служи за изтичане на водата през една или повече тръби, които са монтирани в кухнята или банята. За осигуряването на добрата миризма в помещението, съдействат тръбите, благодарение на тях ние не усещаме натрапчивото присъствие на канализация. 

Сифоните за мивкаосигуряват защита от проникване на нежелани предмети в системата, запушване от косми, както и от по-големи хранителни отпадъци. Като цяло, работата им е да сведат до минимум нуждата от водопроводчик, който да отпушва тръбите.

В днешно време по-голямата част от сифоните са произведени от пластмаса, защото използването на този материал ги прави по-трайни, широко достъпни и евтини. Пластмасовите сифони са изключително практични. На пазара се предлагат и такива от неръждаема стомана, алуминий и месинг, с доста предимства, но с един основен недостатък - цената.

Разновидностите на сифоните за мивка имат няколко основни типа канали в зависимост от вида на конструкцията и материала:

С гофрирана тръба - те имат най-простия дизайн и са най-лесни за инсталиране. Тази система е много гъвкава, лесно се крие под мивката и не заема много място. U-образния завой е фиксиран с пластмасови скоби. Техния недостатък е - вътрешността на тръбата не е гладка и така малките частици се запушват в гънките й. Заради това, такива устройства се запушват по-често и се нуждаят от поддръжка периодично.

Сифони от тръбен тип - Те са изработени от пластмаса и метал с U-образна или S-образна форма. Те имат гладка повърхност, затова стените им не се запушват, но недостатъка е тук, че заема доста място под мивката.

Сифони за бутилки - те са доста популярни в момента. Дизайна им е със специална колба, която прилича на бутилка. Те се инсталират почти на всички видове водопроводи и са компактни и красиви на външен вид. Ваденето на предмети от канализацията става доста лесно и без затруднения.

Когато избираме сифони за мивка трябва да знаем параметрите на мивката, ако размерите на дренажния отвор са нормални, всеки един стандартен модел на сифон ще го побере. Също така е необходимо да се знае общият брой източници, свързани към него, както и степента на подаваното водно налягане. Ако по време на работа на сифона през него преминава мощен поток от вода, от няколко източника, струва си да се даде предимство на тези структури, които имат голямо напречно сечение.

Ако сифона за мивка независимо в банята или кухнята, се окаже малък , можем да си създадем неприятности под формата на наводнение.

Когато избираме сифон, трябва да обърнем внимание на тези конфигурации, които имат специално предназначение. Съвременните производители доставят на водопроводния пазар специални сифони за кухненски мивки, чийто размер напълно съответства на стандартната производителност, а самите тръби често имат защита срещу залепване на мазнини и прекомерно запушване.

Въпреки, че сифона за мивка е малък детайл, не бива да го пренебрегваме, трябва да го изберем внимателно и така, че да се вписва идеално в цялостната картина на интериора, а цената на продукта е определяща за качеството му и в резултат на това продължителността на експлоатационния живот. Доверявайте се само на доказани производители, които са се доказали на пазара.

няма гласове
, обновено на 22/02/2023
автор: Note.bg