
Медът е вкусен естествен подсладител. Обичайно се използва за подслаждане на чая. Но всъщност хората използват меда векове наред за печива, различни ястия, домашни лечебни продукти, напитки. Всичко става много по-вкусно, когато се използва мед. А в този материал, ще ви запознаем с някои популярни рецепти, които може да опитате още тази седмица.
Рецепта за масло с мед
Медът е чудесно сладко изкушение, но ако искате да преминете на следващото ниво, използвайте го в комбинация с масло като топинг за зеленчуци, хляб, гризини. Това е може би едно от най-вкусните неща, а в същото време е толкова просто и лесно за приготвяне.
Рецептата е толкова проста, че почти не заслужава да бъде наречена рецепта. Просто разбийте четири части масло със стайна температура с една част мед. Ако просто искате да направите малка порция, използвайте парче масло и 2 супени лъжици мед. Тъй като сладостта на меда може да варира много, поиграйте си със съотношенията, за да намерите това, което ви харесва. А за по-сложен вкус, опитайте да добавите малко екстракт от ванилия или канела.
Хляб с мед
Хлябът заема особено важно място в българската история и традиции. Той е свещен и незаменим, и именно поради тази причина втората рецепта в нашия списък е хляб, приготвен с мед. Българска поговорка гласи: „Като има хляб, има всичко“.
Естественият подсладител, който е толкова разпространен и предпочитан от мнозина, ще помогне да запазите хляба, замесен с него по-дълго, тъй като има консервиращи свойства.
Сладкият еврейски хляб, наричан Хала се приготвя за Шабат. Той е чудесен, както за закуска, така и като комбинация с всяко ястие на масата за обяд и вечеря. В някои рецепти се използва захар, но ако искате да бъде по-здравословен, то заложете на меда. За да постигнете хрупкава коричка отгоре, забъркайте няколко жълтъка с мед и намажете хляба преди да го изпечете.
Сосове за ястия и дресинг за салати
Не е тайна, че медът е част от множество рецепти за сосове и дресинг за салати. Медът и свинското се съчетават прекрасно. Намажете месото с мед преди да го поставите във фурната. Пригответе домашен барбекю сос. С помощта на няколко лъжици мед и ябълков оцет, сос уорчестър, горчица и лимонов сок.
За салатата си пък опитайте да добавите няколко лъжици мед, оцет, зехтин, за допълнителна сладост, както и за да придадете малко по-кремообразна текстура на дресинга.
Сладка супа – защо не?
Медът е често срещана съставка в леко сладки бисквити, всички видове супи от моркови, плодове, сладки картофи и тиква, както и в супи, овкусени с подправки от къри, джинджифил или халапеньо. В супите от пащърнак или карфиол медът добавя нотка на сладост, която смекчава потенциалната горчивина на основната съставка, а пикантните супи се възползват от добавеното, докосване на сладко измерение, което вероятно бихте забелязали само ако го нямаше.
Опитайте да добавите малко мед в любимата си рецепта за пикантна супа точно преди сервиране за изцяло нов прочит на класическата лютива и топла супа, изключително подходяща за зимата.
Бананов хляб
Банановият хляб придоби голяма популярност през последните години. Той е изключително вкусен и лесен за приготвяне. Медът е сладък, но не прекалено сладък, така че е перфектен за по-пикантни вкусови профили, като хляба с чедър, който сервирате с онези печени на мед зърна, и помага да се постигне влажността, която е необходима за всеки страхотен бърз хляб.
Освен това ще откриете, че хлябът остава по-свеж по-дълго, тъй като, както вече знаем, медът действа като естествен консервант. За да приготвите банановия хляб, ще са ви необходими няколко банана, брашно, мед, масло, ванилия. Не ви е необходим миксер, за да приготвите рецептата.
За приготвянето на рецептите, заложете на натуралните продукти от Pchelina.bg.
Прекарайте студените дни у дома, експериментирайки в кухнята. А какво по-хубаво от вкусна и полезна домашно приготвена храна?
