Време ли е да преминете към битумни керемиди на Вашия покрив?

Съобщение за грешка

  • Deprecated function: Optional parameter $key declared before required parameter $is_multi is implicitly treated as a required parameter in require_once() (line 342 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/includes/module.inc).
  • Deprecated function: Optional parameter $route declared before required parameter $is_multi is implicitly treated as a required parameter in require_once() (line 342 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/includes/module.inc).
  • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::current() should either be compatible with Iterator::current(): mixed, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
  • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::next() should either be compatible with Iterator::next(): void, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
  • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::key() should either be compatible with Iterator::key(): mixed, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
  • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::valid() should either be compatible with Iterator::valid(): bool, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
  • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::rewind() should either be compatible with Iterator::rewind(): void, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
Време ли е да преминете към битумни керемиди на Вашия покрив?

Цифровата епоха, в която живеем, промени драстично начина, по който се строят и ремонтират жилища. Традиционните материали, които са били използвани в продължение на векове за покриви, вече не отговарят на нуждите на собствениците на жилища днес. Това е особено вярно, когато става въпрос за асфалтови керемиди и глинени керемиди, които доминират на жилищния пазар от десетилетия. Въпреки това тези материали остават като силни съперници, които продължават да се използват от собствениците на жилища, защото предлагат много предимства. Така че, ако планирате да ремонтирате дома си на закрито или на открито, ето един кратък преглед на причините, поради които трябва да обмислите преминаването към битумни керемиди или битумни покривни панели вместо към глинени керемиди - и обратно в някои случаи - преди да започнете строителството.

Какво е битум?

Битумът е естествено лепкаво вещество, което е страничен продукт на суровия петрол. Това е черно, катранено вещество, което често се използва за покриване на покривни продукти, които се използват за защита на покрива на вашия дом. Това е покривна система на петролна основа. Нефтът е естествено срещащ се въглеводород, който е открит в големи количества по цялата планета. Въпреки че може да бъде преработен в много полезни продукти, той е и основната съставка на черния покривен катран. Битумните керемиди съществуват отдавна и в много случаи се използват за замяна на шисти, тъй като са лесни за монтаж, имат по-ниска цена на квадратен фут и се предлагат в голямо разнообразие от цветове. Битумните керемиди също така са много по-издръжливи и по-тежки от глинените керемиди и не са толкова податливи на счупване и повреди от камъни, причинени от градушка.

 

Защо да изберете битумни керемиди?

- Дълготрайност - Очакваната продължителност на живота на една битумна керемида е около 20 години, докато за една глинена керемида се предвижда да издържи само 15-20 години. Можете да очаквате, че вашите битумни керемиди ще издържат по-дълго от глинените, което ги прави по-издръжлив избор.

- Полагане - Докато полагането на глинени плочки може да бъде сложен процес, полагането на битумни плочки е много по-лесно и отнема по-малко време. - Устойчивост - Най-големият враг на глинените керемиди е водата, докато битумните керемиди ще издържат много по-добре на вода и други елементи.

- Външен вид - За битумните керемиди се предлагат много различни цветове и дизайни, така че можете да изберете такъв, който идеално да съответства на външния вид на вашия покрив - независимо дали е традиционен или модерен.

- Достъпност - Благодарение на по-ниската първоначална цена можете да очаквате да похарчите по-малко пари за покривна система от битумни керемиди, отколкото за покривна система от глинени керемиди.

- Лесен ремонт - Ако все пак получите повреда на покрива си с битумни керемиди, той се ремонтира много по-лесно, отколкото покрив с глинени керемиди. - Екологичност - Битумните керемиди са по-екологичен вариант за вашия покрив от глинените керемиди.

- Гаранция - Въпреки че глинените керемиди имат по-висока гаранция от битумните керемиди, последните могат да се прилагат върху участъци, където покривът е изложен на риск от пробиване или повреда.

 

Защо трябва да изберете битумни покривни панели?

- Дълготрайност - Като продукт за големи натоварвания, той е създаден за дълготрайна употреба, така че можете да очаквате, че ще издържи по-дълго от глинените керемиди. - Монтаж - Тези панели са лесни за монтаж и свързване.

- Устойчивост - За разлика от глинените керемиди, покривните панели са създадени да издържат на вода, вятър и градушка. - Лесен ремонт - Ако някога получите някаква повреда на покривната система от панели, тя се ремонтира много по-лесно, отколкото покрив от глинени керемиди.

- Екологичност - Асфалтът е възобновяем източник, който е по-устойчив вариант за вашия покрив от глинените керемиди.

- Гаранция - Докато глинените керемиди имат по-дълга гаранция от битумните керемиди, панелите са създадени да издържат на екстремни климатични условия.

 

Защо да не преминете към битумни керемиди?

- Вреда за околната среда - Въпреки че са по-евтини от глинените керемиди, те имат своята цена - за околната среда. Битумните керемиди се произвеждат от регенериран асфалт, който е страничен продукт на суровия петрол. Въпреки че може да е по-евтин за използване, той не е толкова екологичен, колкото глинените керемиди, които могат да се рециклират до 50 пъти.

- Разходи - Първоначалните разходи за покривна система от битумни керемиди ще бъдат по-високи от тези за глинени керемиди. - Монтаж - Докато монтажът на покрив от битумни керемиди е лесен, монтажът на покривен панел от битумни керемиди е много по-труден.

- Устойчивост - Въпреки че покривните панели са създадени да издържат на вода, те не са толкова устойчиви, колкото глинените керемиди.

- Външен вид - Докато за битумните керемиди има много различни цветове и дизайни, покривните панели се предлагат в много малко цветове.

- Гаранция - Въпреки че глинените керемиди имат по-дълга гаранция от битумните керемиди, ремонтът на панелните покривни системи е много по-скъп.

 

Заключение

Въпреки че битумните керемиди и покривните панели са по-евтини от глинените керемиди, те са свързани с по-висока екологична цена. Те са продукт на петролна основа, което означава, че суровините трябва да се извличат от земята, а процесът на извличане вреди на местните екосистеми. Глинените керемиди, от друга страна, се произвеждат от рециклирани материали, които не са свързани със същото ниво на увреждане на околната среда. Като цяло, въпреки че имат много предимства, те не са толкова екологични, колкото глинените плочки. Така че, ако искате да направите по-устойчив избор за вашия покрив, би било по-добре да изберете глинени керемиди вместо битумни керемиди или панели.

няма гласове
, обновено на 21/09/2022
автор: Note.bg