Защо часовниците са толкова скъпи?

Защо часовниците са толкова скъпи?

Разработването на нов механизъм е сложна задача, затова продажната цена на часовниците често, е висока. Художественият аспект на часовникарството също определя цените. Разходите за труд са друг фактор. Макар че повечето от тези часовници се сглобяват за кратък период от време, вложеният труд все пак е значителен и може значително да увеличи цената на един часовник от висок клас. Така че, ако се чудите защо часовниците са толкова скъпи, прочетете, за да научите повече за някои от факторите, които могат да повишат цените.

Разходите за маркетинг увеличават продажната цена на часовниците

Въпреки че продажната цена на часовника може да се определя до голяма степен от производствените разходи, разходите за маркетинг също играят голяма роля за цената му. Луксозните марки не са застраховани от разходите за привличане на клиенти, тъй като те пускат реклами и правят билбордове, които са хиляди пъти по-големи от действителния часовник. Поради тази причина не е изненадващо, че продажната цена на луксозен часовник може да бъде много по-висока от тази на по-евтин модел. Ако искате да разгледате някои видове часовници - кликнете тук

Разработването на нов механизъм е сложна задача

Grandmaster Chime е пример за сложен часовник. Разработката му отнема 8 години, като той се състои от общо 1366 части. Корпусът на Grandmaster Chime се състои от 214 части. Сложният процес изисква материали, офиси, електричество и хора, за да бъде направен. В крайна сметка, часовникът не случайно струва много пари.

Търсенето повишава цените

Рязкото нарастване на световното богатство, популярността на акциите и криптовалутите подхранват растежа на онлайн сайтовете за колекциониране на часовници. Все повече млади хора купуват часовници, тъй като искат да демонстрират символите на статуса си в социалните мрежи. Освен това онлайн пазарите се опасяват от нови търговци, които не са лоялни към продуктите си, ако цените на употребяваните часовници паднат. Ето защо търсенето на часовници продължава да се увеличава. 

Художественият аспект на часовникарството

Луксозните стоки и придобивки, като например Ferrari, имат изключително високи цени. Същото важи и за часовниците от висок клас. Сложността на часовниците от висок клас изисква машини по поръчка. Освен това работата, свързана с производството на часовници от висок клас, изисква щателна ръчна обработка. Този процес отнема много време и е артистичен, поради което често отсъства при по-евтините часовници.

Сложност на часовниковите механизми

В допълнение към цената, механизмите на часовниците са изключително комплексни. Проектирането и изработването им може да отнеме години и изисква висококвалифицирани микромеханични инженери да чертаят модели на компютър, преди да ги направят. Това прави часовниците изключително скъпи, но също така създава огромно пазарно търсене за тях. Поради сложността на механизмите, има само няколко вида луксозни часовници, включително кварцови.

няма гласове
, обновено на 23/07/2022
автор: Note.bg