Защо са важни зимните гуми през зимата?

Защо са важни зимните гуми през зимата?

Зимата е на няколко месеца разстояние и предстоят сняг и заледени пътища. Вашата безопасност на пътя е в ръцете на автомобилните ви гуми. За да имате достатъчно сцепление, имате нужда от зимни гуми. 

Но защо е толкова да важно да имате зимни гуми и то на доказала се марка, каквато е Michelin? Ще разберете напред в статията. 

Видове гуми

Нека разгледаме накратко трите основни типа гуми, за да сте запознати максимално с разликите:

  • Зимни гуми - създадени са за по-студен климат със сняг и лед. Тези гуми осигуряват добро сцепление и контрол при зимни условия.
  • Всесезонни гуми - проектирани са за целогодишна употреба. Въпреки че са многофункционални, те може да не осигурят най-доброто представяне при сняг или лед.
  • Летни гуми - идеални за топлите сезони. Те могат да загубят сцепление при ниски температури и са неподходящи за заснежени или заледени пътища.

Защо трябва да имате зимни гуми през зимата?

Ако живеете в близост до планина, зимите ще бъдат по-дълги, температурите ще бъдат по-ниски, а пътищата - по-хлъзгави. Това означава, че колата ви се нуждае от зимни гуми, които да предоставят отлично сцепление и добър контрол.

Накратко, отговът на въпроса е, че зимните гуми са проектирани да работят добре при различните условия през зимата - от заснежени пътища до заледени терени. Те подобряват сцеплението и производителността на вашия автомобил. Намаляването на спирачния път е друго тяхно качество, което не трябва да се подценява. 

ВНИМАНИЕ! Търсете символа Three Peak Mountain Snowflake върху гумите Michelin. Те се означават с този знак, когато са тествани и одобрени за използване в тежки зимни условия.

Защо трябва да се сменят и четирите гуми?

Много шофьори са на мнение, че не е нужно да сменят задните си гуми. Ние обаче ви съевтваме да смените и четирите, независимо от типа на задвижване на колелата. Това осигурява оптимална безопасност и добър контрол над колата при заледени учатъци.

Поставянето им само на предната ос може да доведе до загуба на сцепление на задната ос, увеличавайки риска от превъртане на колелата. 

По същия начин, поставянето само на две гуми на задната ос може да доведе до трудности при завиване. 

Защитете себе си, пътниците и автомобила си, поставяйки зимни гуми и на четирите колела. 

Кога е време за смяна и колко е животът на гумите?

Противно на вярванията, зимните гуми не се износват по-бързо в студено време в сравнение с всесезонните гуми. Каучукът, използван в зимните гуми, е също толкова издръжлив. 

Когато индикаторът за износване (2/32nd) е видим, това е ясен сигнал, че имате нужда от нови зимни гуми. Можете да ги смените и след пет сезона употреба, като ги проверявате периодично, за да сте сигурни в качествата им. 

За да обощим, лошите метеорологични условия, като дъжд, сняг и лед, са предпоставка за ПТП. За да се предпазите, трябва да се доверите на зимни гуми, които да ви дадат добър контрол над автомобила. 

Не позволявайте на зимата да ви хване неподготвени, а изберете правилните гуми, за да шофирате уверено, независимо от условията по пътищата. 

Източник на изображението: freepik.com

няма гласове
, обновено на 30/11/2023
автор: Note.bg