Защо трябва да ваксинирате кучето си редовно?

Съобщение за грешка

  • Deprecated function: Optional parameter $key declared before required parameter $is_multi is implicitly treated as a required parameter in require_once() (line 342 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/includes/module.inc).
  • Deprecated function: Optional parameter $route declared before required parameter $is_multi is implicitly treated as a required parameter in require_once() (line 342 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/includes/module.inc).
  • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::current() should either be compatible with Iterator::current(): mixed, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
  • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::next() should either be compatible with Iterator::next(): void, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
  • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::key() should either be compatible with Iterator::key(): mixed, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
  • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::valid() should either be compatible with Iterator::valid(): bool, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
  • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::rewind() should either be compatible with Iterator::rewind(): void, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
Защо трябва да ваксинирате кучето си редовно?

Ваксинацията на домашния любимец не трябва да бъде пропускана. След първоначалните ваксини следват ежегодни, които също като началните, са задължителни.

Всяка поредна ваксина за кучета помага на вашия домашен любимец да бъде максимално защитен, когато общува с други кучета и с околната среда, напомнят от Royal Canin. По-долу ще разгледаме нуждата и значението на ваксинацията за нашите кучета и ще обсъдим причините защо не трябва да неглижираме тази форма на грижа. Нека да започваме.

Значение на ваксината за кучета

Ветеринарните лекари препоръчват редовни ваксинации за домашните ни любимци като основен аспект от ветеринарната грижа. Ваксинациите за домашни любимци са важни за укрепване на имунитета на всички домашни любимци и предотвратяват редица заболявания. Ваксинирането е свидетелство за вашия ангажимент към здравето на кучето ви. Ето някои точки, които обясняват важността на ваксинирането на домашните любимци.

Защита на здравето на вашия домашен любимец

Имунизациите предпазват вашия домашен любимец от различни заболявания и инфекции. Домашните любимци трябва да получат своите първи ваксини в много ранна възраст. Новородените домашни любимци все още имат слаб имунитет и лесно могат да се заразят с фатално заболяване.

С течение на времето подрастващите животни продължават да се нуждаят от помощ, под формата на ваксини и реваксинации, за предотвратяването на редица болести. Възрастните домашни любимци също се нуждаят от стимулиране на имунната си система, за да бъдат здрави. Важно е да се знае, че превенцията винаги е по-добро решение от лечението.

Предпазвате кучето, вас и семейството ви

Болното куче може да бъде риск и за вашето здраве, както и за това на цялото ви семейство. Ветеринарните здравни експерти препоръчват имунизация на домашни любимци, за да се защитят и хората, живеещи в същото домакинство. Ваксините за домашни любимци помагат за предпазване от зоонозни заболявания като лептоспироза и бяс, които могат да се разпространят от животни на хора. Те са жизненоважни, ако имате имунокомпрометирани членове на семейството като малки деца, възрастни хора или хора с хронични заболявания.

Защита за другите ви домашни любимци

Много болести на домашни любимци са заразни. Експертите по домашни любимци препоръчват редовна ваксинация, защото тя предпазва и другите домашни любимци в дома ви и в квартала ви. Ако сложите ваксина за кучета на вашето куче, то може спокойно да общува и играе с другите кучета в квартала. Ако последва ухапване, ще сте сигурни, че всички животни са защитени.  Домашните любимци без ваксинации могат да бъдат много опасни за всички останали кучета.

ваксини за кучета

Кой следи каква ваксина е сложена на кучето ви?

Няма нищо лошо в това да проучите подробностите и да следите какви ваксини и на колко време трябва да се поставят на вашия домашен любимец. В забързаното ни ежедневие това обаче е възможно да бъде непосилно за много от нас, заради това някои ветеринарни клиники са изградили система от напомняне, за всички техни клиенти и предупреждават, когато датата за ваксинация наближи. Ваксините, които трябва да се слагат всяка година са тези за инфекциозен хепатит, лептоспироза, кучешка гана, кучешки парвовирус и бяс. Вашият ветеринарен лекар може да ви даде подробно обяснение как работи всяка една от ваксините и какви са позитивите от нейното поставяне.

Какво се случва, ако не ваксинирам кучето ми?

Липсата на ваксина няма да разболее кучето ви моментално. То обаче ще бъде оставено без необходимата му защита, ако се срещне с вируса някъде в заобикалящата го среда. Тоест ако попадне на определени вируси и бактерии имунната му система няма да го защити и то ще се разболее, което е сериозен риск, когато става въпрос за инфекции и болести. Макар да няма стопанин, който да иска да разболее кучето си, понякога болестта е пряк ефект от неглижирането на поставянето на ваксина за кучета. Освен това е възможно и в някои хотели за кучета да изискват потвърждения за ваксинация, преди да приемат домашния ви любимец за настаняване, с оглед на това, че той ще общува с други кучета, докато е в хотела.

рейтинг: 5 (1 глас)
, обновено на 14/02/2023
автор: Note.bg