Как да обзаведем спалнята, за да спим повече и по-добре?

Как да обзаведем спалнята, за да спим повече и по-добре?

Знаете ли кое е най-често срещаното нарушение на съня? Няма как да не сте чували за инсомния, тя засяга близо 40% от възрастните хора. По-голямата част от тях имат нарушен сън краткосрочно, но при 10% от хората, които са потърсили помощ, инсомнията е хронична. Вярно е, че има много фактори, които допринасят, за да не можем да спим нощем, но днес ще се фокусираме върху спалнята, мебелите в нея, спалното бельо, матрака, както и всички останали продукти за сън, които ни заобикалят всяка нощ. Ако всички те са подбрани правилно, може и да преборите безсънието, без да се налага да пиете лекарства.

Поставете съня на първо място

Заспиването често е прекъсвано от премисляне на събития, тревожност и стрес. Спалнята трябва да е бърлога пълна с продукти за сън, в най-буквалният смисъл на термина - място, където намирате защита, съветват от E-sleep.bg, като професионалисти в сферата. За да стане такава обаче, трябва да се премахнат всички предмети, които могат да доведат до неприятни мисли и тревожност - излишни книги, техника, телефони, несгънато пране, постелки за трениране, гирички, всякакви предмети от работа и писма за сметки.

Хубаво е, да почистите и под леглото, можете да оставите само нещата, които са свързани пряко със самото легло, като завивки, комплекти с чаршафи, възглавници и др. Много хора имат лошия навик да си използват нощното шкафче за съхранение на предмети от ежедневието. Оставете на него само лампа, книгата, която четете, дневник и чаша с вода. Нищо друго няма да Ви е нужно, когато лягате.

Изпразването на стаята може да се приеме и за метафора на изпразване на съзнанието от излишните неща. По този начин, приготвяйки се да си лягате, Вие ще влезете в една стая, чиято цел е само и единствено да Ви предразположи да заспите.

Забравете за електрониката

Една от причините е съдържанието, което ще видите вътре на телефона, лап топа или таблета. Друга, не по-малко важна, е самата светлина, която излъчват. Тя влияе на съня, като може да причини дълги часове безсъние. Махнете дори цифровите часовници, чиито числа осветяват половината стая. Ако не можете или не искате да ги премахнете от стаята, поне ги скрийте. Измислете начин, да прикриете светлината им, така че да не пречи на качеството на съня Ви.

разчистване на спалнята от излишни предмети

Обзаведете спалнята в спокойни цветове

Психологията на цветовете отдавна се използва в интериорния дизайн. При моделите спални цветовете са от съществено значение, за постигането на внушение за спокойствие и нестресова обстановка. Ако вече имате обзаведено помещение, но трябва да избирате възглавници, чаршафи, килими, то тогава се фокусирайте върху неутралните и студените цветове. Това са идеалните нюанси за спалното помещение и за самата спалня. Причината е, че те намаляват кръвното налягане и забавят сърдечни ритъм, когато ги наблюдаваме. Примерно, можете да си закачите светло-синя картина срещу леглото, която да ви помага да се успокоите, преди сън.

Проучване с 2000 души установява, че тези, които имат сини спални, спят средно по 7 часа и 52 минути всяка вечер, следвани от тъмно зелени спални, бледо жълти и сребристи. Най-лоши показатели показва лилавия цвят. Червеното също трябва да бъде избягвано на всяка цена.

Зеленото е добър вариант, защото успокоява стреса, особено ако е пастелен нюанс. Сравнени са хора, които спят в зелени стаи и в червени. От данните става ясно, че нивата на стрес на хората в червените спални са много по-високи.

Матракът трябва да е качествен

Предвид факта, че спим поне 7-8 часа на ден и гърбът разчита на матрака да му осигури добра почивка, не трябва да правим компромис с качеството му. Матракът трябва да осигурява баланс, комфорт и стабилна опора за тялото. Комфорт означава, че матракът трябва така да е изработен, че да разпределя тежестта на тялото по повърхността, като намалява стреса във всяка една от тях. Размерът му също има значение - трябва да е достатъчно голям, за да не си пречат хората легнали на него. Помислете, дали по-голям матрак и легло не са една добра инвестиция, която ще се отплати с повече сън и почивка.

Друг фактор, който трябва да вземете предвид при избора на матрак, е възрастта. С напредване на възрастта кожата ни става по-малко еластична, което увеличава чувствителността в точките на натиск. Така че по-меките, "плюшени" матраци могат да бъдат по-удобни, ако сте от по-старото поколение.

Сложете завеси или щори

Светлината е враг на съня. Така че спалните трябва да са възможно най-тъмни, в идеалния случай със затъмнени завеси. Ако това не е възможно и маска за сън може да Ви свърши работа.

завеси за по-добър сън

Контролирайте шума в спалнята си

Килимите могат да помогнат за намаляване на шума, особено когато единият партньор се събуди и трябва да стане. Избирайте плюшени меки материали, като изкуствена кожа, вълна или коприна. Вида на спалнята също е от значение - по-безшумни са тези, които са тапицирани. Допълнително можете да си сложите гоблени по стените или някакъв друг вид текстил, който да намали шума в спалнята.

Изберете правилното спално бельо и възглавница

Спалното бельо играе голяма роля при заспиване. Макар че много хора предпочитат белия цвят, според проучвания, белият цвят спира мелатонина и ни пречи да заспим. Освен това не трябва да се прекалява и с дебелината на чаршафите, защото може да накара, този, който е легнал да се поти и да му е некомфортно. Бамбуковите чаршафи са подходящи за хората, на които през цялото време им е горещо. Има и бамбукови възглавници, които се грижат за комфорта на врата и държат хладно.

рейтинг: 5 (1 глас)
, обновено на 14/02/2020
автор: Note.bg