Мотофрезите подготвят почвата за сеитба

Мотофрезите подготвят почвата за сеитба

Бавно, но сигурно дните стават по-дълги и светлата част на деня нараства. Въпреки че нощите са все още студени и все още не е време да обмисляте засаждането на цветя и зеленчуци, все пак е идеалното време да започнете бавно, но сигурно да подготвяте почвата за сеитба.

Ако не сте се снабдили със селскостопанска техника, сега е и най-доброто време да проверите, дали една моторна мотофреза от Коледжиков няма да ви свърши добра работа. Независимо дали целта ви е разрохкване на почвата, оформяне на цветните лехи или компостиране, с помощта на лопата и класическа мотика това ще ви отнеме прекалено много време и енергия.

В зависимост от размера на площта, дори може да се превърне в досадна задача, която да ви развали удоволствието от градинарството. За щастие сега има моторизирана и щадяща мускулите алтернатива за вашата собствена градина под формата на най-разнообразни и лесни за управление селскостопански машини. Нека да видим как може една добра мотофреза да ви помогне в градината.

Как работи една мотофреза?

Мотофрезата е машина, която може да откриете в най-различни форми и модели. Може например да се задвижва сама с двигател, а може и да е необходима и човешка сила за движението ѝ. Освен това лопатките, които фрезоват почвата може да са разположени на различно място. Моторните мотофрези имат двигател, но също може да се различават по броя на скоростите, дали имат задна предавка и тн.

Сърцевината на всяка мотофреза е направена от режеща част, съставена от няколко извити ножа, заострени лопатки. Тази част е свързана към двигателя чрез ролка. Ножовете на режещата част се захващат в земята и прорязват всички корени на растенията. Освен това мотофрезата изкопава земята и гарантира, че големите буци пръст са разбити и почвата е надребнена.

Оптималната работна дълбочина за домашна градина е около 20 сантиметра. Нежеланите растения и плевели рядко имат корени по-дълбоко разположени от това. След като площта е обработена с фреза, плевелите, дребните камъчета и другите нежелани предмети могат лесно да бъдат прибрани на ръка и премахнати от градината.

градинат сади пролетно след обработка с мотофреза

Бензинова мотофреза

Макар че мотофрезата с бензинов двигател се счита за професионално устройство от мнозина, тя има различни предимства, за които няма да не споменем. Ако например трябва да изкопаете по-големи зеленчукови лехи или дори ако планирате да обработите цялата морава, тази мотофреза без кабел ще се справи със задачата.

В допълнение към мотора, при мотофрезите решаваща роля играе работната ширина, т.е. ширината на частта, която загребва в земята. Ако искате само да копаете и разрохквате по-малки лехи, ще можете да се справите с по-малка работна ширина. Колкото по-голямо пространство обаче обработвате, толкова по-голяма работна ширина на машината ще ви е необходима. Когато си избирате мотофреза съобразете с какъв потенциал трябва да бъде тя, за да ви служи най-практично. По-добре направете малко по-голяма инвестиция, но след това си спестете време и трудности, отколкото обратното.

Трябва да съобразите и дали да има задна скорост или не. Някои от тези машини завиват по-трудно и се управляват по-трудно. Ако това ще ви е първата мотофреза, помислете дал е удачно да се хвърляте на най-сложният модел. Много вероятно е по-лека и по-лесна за управление моторна мотофреза да ви служи по-добре.

Ако сте опитен и това далеч не ви е първата мотофреза, нито пък първата машина от селскостопанската техника, то тогава вие най-вероятно знаете не само как да управлявате големите мотофрези, ами и как да се грижите подобаващо за двигателите и частите им. Не забравяйте, да подменяте маслото и филтрите редовно, както и да проверявате за счупени лопатки, които могат да доведат до неприятни инциденти. Всеки път след работа с мотофрезата, тя трябва да се почиства и подсушава. Грижата за вашата селскостопанска техника, ще ви позволи да я използвате по-дълго.

Източник: https://www.koledzhikov.bg/ 

рейтинг: 5 (1 глас)
, обновено на 23/02/2022
автор: Note.bg