7 начина да сте сигурни, че винаги наемате правилния човек

Съобщение за грешка

  • Deprecated function: Optional parameter $key declared before required parameter $is_multi is implicitly treated as a required parameter in require_once() (line 342 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/includes/module.inc).
  • Deprecated function: Optional parameter $route declared before required parameter $is_multi is implicitly treated as a required parameter in require_once() (line 342 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/includes/module.inc).
  • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::current() should either be compatible with Iterator::current(): mixed, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
  • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::next() should either be compatible with Iterator::next(): void, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
  • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::key() should either be compatible with Iterator::key(): mixed, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
  • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::valid() should either be compatible with Iterator::valid(): bool, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
  • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::rewind() should either be compatible with Iterator::rewind(): void, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
7 начина да сте сигурни, че винаги наемате правилния човек

Наемането на нов служител е трудна и отговорна задача. Ако направите погрешен избор,  ще изгубите много време, пари и други ресурси. В тази статия сме подбрали 7 начина, които ще Ви помогнат винаги да избирате правилния човек за всяка длъжност. Ето кои са те: 

1. Разберете дали стремежите на кандидата съответстват на работната позиция 

Когато създавате описанието за свободната позиция, помислете как виждате нейното развитие през следващите няколко години. Представете си какъв е  идеалният кандидат и как той се вписва в плана за растеж на вашия бизнес. 

След като вече сте намерили отговори на тези въпроси, е време да пристъпите към същинския процес на подбор. Попитайте кандидатите два важни въпроса: „Как си представяте кариерното си развитие в следващите няколко години?“  и „Защо според вас тази работа ще ви помогне да осъществите стремежите си?“. По този начин ще разберете какво мисли кандидатът за работата, а също така дали неговото желание за развитие съвпада целите на вашата фирма.  

2. Проучете кандидатите задълбочено 

Да проверите препоръките от предишни работодатели на всеки един кандидат може да се окаже дълга и трудна задача. Ако се изкушавате да пропуснете тази стъпка, по-добре не го правете. Тя има важно значение, не толкова за да проверите дали трудовият опит на кандидатстващия е реален, а по-скоро да придобиете представа как той се държи в работна среда. Вие вече знаете качествата и характеристиките, които търсите, така че намирането на точния човек е въпрос на съвпадение на предишното му представяне с желания от Вас резултат. Проверете препоръките им, задайте им подходящи въпроси и ще получите представа за реалните способности и трудовата им етика. 

3. Не разчитайте само на интервюто 

Може би най-стандартният начин за оценка на кандидатите е персоналното интервю. Макар то да  позволява да проведете разговор с тях и да извлечете информация, все пак тя може да не е достатъчна. Не се отказвайте от интервютата, а помислете и за други начини за оценка, като например психометричен тест, въпросници, задача за разработване и др.  Тези допълнителни инструменти ще Ви помогнат в много по-голяма степен да прецените уменията и възможностите на желаещите да вземат работната позиция. 

4. Уверете се, че кандидатът ще прекара достатъчно време с екипа 

На интервюто за работа обикновено винаги присъства и поне един член от екипа, с който ще работи бъдещият служител. Краткото време прекарано заедно е крайно недостатъчно, за да прецените дали и как кандидатът ще се впише в работната среда. Затова, преди да наемете някого, първо се уверете, че той е прекарал достатъчно време с колегите си. Потопете потенциалния служител в реална работна обстановка. Така вашите служители ще могат да се запознаят с новия колега и да ви дадат обратна връзка за неговите възможности. От друга страна той  ще усети как се чувства в екипа и ще прецени дали може да се сработи с тях. 

5. Обърнете внимание на въпросите, които Ви задават 

Общоизвестно е, че добрите кандидати задават въпроси по време на интервюто. Ако не Ви попитат нищо, това може да е знак, че  не са особено мотивирани да получат работата. Кандидатите, които наистина са заинтересовани от длъжността, ще покажат  готовност  и ангажираност като Ви попитат за важните детайли. Не забравяйте, че интервюто трябва да бъде диалог, а не едностранно задаване на въпроси. 

6. Поставете фирмената култура на първо място 

Какво са ценностите на вашата компания? Какъв вид работно място се надявате да построите и какви качества най-много цените във вашите служители? Отговорите на тези въпроси  позволяват да разберете фирмената култура на компанията. Уверете се, че всички бъдещи служители, които ще наемете ще припознават тези ценности. Затова, когато провеждате интервюто, задайте въпроси, с които да разберете дали кандидатът е подходящ и ще се впише в средата. Не гледайте само квалификацията, но също така неговия морал и умения за комуникация. Ако интервюираният не отговори на очакванията на вашата фирмена култура, то тогава по-добре не го наемайте. 

7.  Изберете агенция за подбор на персонал 

Ако не разполагате с достатъчно време да подберете правилните кандидати, то най-добре се доверете на агенция за подбор на персонал. Те разполагат с големи бази данни и по-лесно могат да открият подходящи кандидати за вакантните длъжности във Вашата фирма. Освен това ще Ви спестя разглеждането и на стотици CV-та и ще отсеят неподходящите кандидати, тествайки ги вместо вас. По този начин ще си спестите ценно време, което може да бъде използвано за други цели на компанията и същевременно да намерите подходящия кандидат, който да стане част от екипа Ви. 

Тези съвети ни бяха предоставени от агенция за подбор на персонал Европа Консулт 
Facebook: https://www.facebook.com/EvropaKonsultBulgaria/ 

 

няма гласове
, обновено на 08/01/2020
автор: Note.bg