Диагноза рак: изследвания, напътствия и лечение

Диагноза рак: изследвания, напътствия и лечение

Шокът от тази диагноза определено е голям, но в никакъв случай не трябва да се отчайвате. Успешно лечение са имали милиони хора по цял свят, тоест диагнозата е първата крачка към лечението и трябва да гледате на нея, като точно това.

Решихме да ви разкажем малко повече какво следва след поставянето на диагнозата и последващото лечение на рак. Освен всички изброени изследвания и тестове в Bridgemedicalbg.com, които трябва да се направят, е необходимо пациентите да имат представа какво представлява ракът и какви специалисти трябва да посетят за назначаване на най-правилното лечение. Нека да започваме.

Какво всъщност е ракът?

Ракът не се появява от вирус или настинка. Раковите клетки са всъщност собствените ни клетки, които са започнали да се делят неправилно, създавайки възел. Този възел, всъщност е така наречения тумор. Понякога туморите са доброкачествени, те не се разпространяват - техните клетки не се мултиплицират.

При злокачествените тумори, раковите клетки се делят нерегламентирано. Те дори могат да достигнат до други части на тялото, които са на съвсем различно място. Това е възможно, защото раковите клетки се транспортират от лимфната система. Когато е налице подобен случай, тогава се говори за вторично раково образувание.

Какви изследвания са необходими при рак?

Ракът е сложно заболяване и се нуждае от внимателен мониторинг. Това е и причината за различните видове рак да са необходими различни изследвания.

Какви изследвания ще ви бъдат направени при рак на стомаха?

Хващането на начален стадий на този вид рак е от съществено значение. При някои пациенти, този тип рак е болезнен и тогава е необходимо да се открие къде точно е болката. При тях се прави ендоскопско изследване. Към това изследване се насочват онко болни пациенти, които повръщат, имат кървене, затруднено преглъщане, както и такива с анорексия.

Какви изследвания се правят при рак на дебелото черво?

Възрастта при този рак е от основно значение. Ако пациентът е над 50 години е необходимо да се извърши колоноскопия. Освен при тях, тя се назначава и при кървене и фамилна наследственост с полипи, аденоматоза и рак на дебелото черво. Колоноскопията е задължителна и при болестта на Crohn, анемия с дефицит на желязо, както и промени при дефекация.

Какви изследвания се правят при рак на гърдата?

Жените, които са над 30 е задължително да си правят мамография поне веднъж на 12 месеца. Това изследване помага за откриване и диагностициране още в ранен етап. Ехографията и магнитния резонанс също се прилагат при бучка в гърдата, течност от зърното, увеличен размер на гърдите и язвички по кожата. Тези изследвания е необходимо да се насрочат и при увеличени сливици.

жена на лечение онко болна

Какви изследвания се правят при рак на белия дроб?

Най-важното изследване при този вид рак е радиографията на гръден кош, комбинирано с томография. Изследват се и храчките за туморни клетки. Всичко това е необходимо при кървене, кашлица, дрезгав глас, затруднено дишане и болки в гръдния кош. Хората, които са дългогодишни пушачи са предразположени към рак на белия дроб.

Какви изследвания се правят при рак на простата?

Мъжете, които са над 50 години е необходимо да изследват специфичен антиген PSA. За съжаление, това е един от често срещаните видове рак, заради това регулярните изследвания са наложителни. Близки по симптоми заболявания са доброкачествената простатна хиперплазия и простатит. Изследванията се правят при кървене, затруднена ерекция, често уриниране, както и при болка в костите.

Какви изследвания се правят при рак на матката, щитовидната жлеза и яйчниците?

Нужно е при дамите, веднъж годишно да се прави така наречения PAP тест, който показва има ли някакви клетъчни промени в матката. След това се правят допълнително магнитен резонанс на коремната област и томография. Когато има съмнения за рак на щитовидната жлеза се извършва тироидна ултразвукова диагностика и биопсия. При съмнения за рак на яйчниците се прави изследване CA-125. Благодарение на него се откриват протеини в кръвта. Както и при рака на матката и при този на яйчниците е препоръчително да се направи и магнитен резонанс.

Какви специалисти може да посетите?

На първо място е необходимо да се консултирате с личния ви лекар. Той ще ви обясни процедурите и ще ви насочи към доказани специалисти в областта. Те могат да са онколог, който е тясно специализиран към вашия вид раково образувание, хематолог, който се занимава при проблеми с кръвта и рентгенолог, който да разчете рентгеновите снимки. Всички тези специалисти могат да ви дадат насоки и да ви предпишат лечение.

рейтинг: 5 (2 votes)
, обновено на 13/11/2020
автор: Note.bg