Как живеят хората в най-студеното място на света?

Как живеят хората в най-студеното място на света?

Вероятно сте срещали името Оймякон в учебниците по география. Ако не се сещате с какво е известно малкото селце, ще ви подскажем малко. Славата му се дължи на факта, че то е най-студеното място на света, населено от хора. Оймякон се намира в Русия и по-конкретно в североизточната част на Сибир. Най-ниската температура измерена  в  селото е - 71.2 градуса Целзий.  И до днес това е най-ниската температура, измерена в населено място някога. Регистрирането на този рекорд е направено през 20-те години на XX в. В тази статия ще ви разкажем интересни факти  за селото и за живота на местните хора в тежките условия.  

Път от кости  

Странностите на малкото селце започват много преди да стигнете в него. Единственият път, който води до Оймякон е дълъг  2 хиляди километра и преминава през най-една от най-отдалечените и изолирани местности в Русия - Колима. Макар че не може да отречем красотата на природата в района, той пази спомени за една зловеща история.  В периода  между 30-те и 50-те години, когато на власт В СССР е Йосиф Сталин, в този район са създадени едни от най-жестоките концентрационни лагери. Хиляди затворници са изпращани там, принудени да работят до смърт в минусовите температури през зимата, за да построят този път. Неофициална статистика показва, че над 500 000 души са намерили смъртта си там, а телата на много от тях оставали на пътя. Неслучайно той  е известен като “път от кости”.  

Как живеят хората в Оймякон? 

Към днешна дата населението на селото наброява по-малко от 500 души. Изключително ниските температури през зимния сезон, които често достигат до -50 и дори - 60 градуса, създават множество препятствия, с които те трябва да се справят всеки ден. За тези от вас, които никога не се живели в такъв екстремен климат, е трудно да си представят дори какво е усещането. За да изградите ясна представа, нека Ви кажем, че фризера в кухнята Ви изстудява до около -18 градуса. През зимата в Оймякон е около 3-4 пъти по студено фризер, а миглите на хората замръзват, когато излязат навън. Поради тази причина, в града липсва канализация и достъп до течаща вода. Затова се налага хората да разтопяват големи ледени късове, а водата използват за битови нужди - къпане, миене на съдове и др.  Простирането на дрехите също е истинско предизвикателство през студената зима. Изкарани мокри навън, само след няколко минути, те изцяло замръзват до толкова, че може да ги разчупите с голи ръце. Освен това, почвата е почти постоянно замръзнала, затова когато трябва да погребат свои близък, местните жители се налага да затоплят земята в продължение на няколко дни.  

Най-опасният път до училище  

Макар популацията на Оймякон да не е голяма, част от жителите на селото са семейства, които имат малки деца. Родителите знаят, че образованието е единственият начин децата им да намерят добра работа, когато пораснат. Затова те полагат големи усилия, изпращайки ги на училище. В района има само едно училище, а стигането до там е истинско приключение. По-голямата част от местните жители нямат коли, тъй като при падането на температурите дори горивото замръзва. Затова те разчитат на училищния автобус. Децата, които живеят по-далеч от главния път, се налага да вървят по повече от километър, за да могат да се качат на автобуса. Преди да излязат, родителите им ги обличат 5-6 допълнителни слоя дрехи, за да ги предпазят от измръзване. 

Както сами може да забележите, условията за живот там са наистина тежки, особено сравнено с климата, на който ние сме свикнали да живеем. Вероятно много хора се чудят, защо жителите на Оймякон продължават да населяват това място, въпреки всички трудности. Попитани същия въпрос, те отговарят, че ако са имали възможността да избират къде да се родят и да прекарат живота си, те отново ще изберат това прекрасно ледено кътче.  

В България сме късметлии, че температурите не падат толкова драстично през зимата. Въпреки това, с наближаващите студени дни е добре да изберете подходящо отопление за дома си. В онлайн магазина на Stopli.me ще откриете голямо разнообразие от камини, печки, котли и др. Така няма да се притеснявате от студа и ще се насладите на топлината и хармонията вкъщи.  

 

няма гласове
, обновено на 06/11/2019
автор: Note.bg