Коледен пост и хранителни навици

Коледен пост и хранителни навици

Рождество е последният пост през годината в продължение на много дни. Според църковния календар той продължава четиридесет дни и поради това в църковната харта е посочен като Четиридесет дни, точно като Великия пост.

 

Какво можете да ядете по време на Рождество Бързо:

• варени и задушени зеленчуци, кисели краставички;

• плодове, сушени плодове , ядки ;

• гъби ;

• каша, приготвена във вода без добавяне на масло;

• бобови растения и соеви продукти, съдържащи голямо количество растителен протеин;

• хлебни изделия;

• риба и растително масло - в слаби дни на гладно;

• натурален мед и продукти от него;

• sbiten медена напитка , сокове , сиропи ;

• конфитюр .

 

Установяване на Рождественския пост

Рождественският пост се нарича още Филипов пост, т.к. конспирацията пада в деня на паметта на светия апостол Филип

 

Лъв Велики пише: „Самото спазване на въздържанието се запечатва четири пъти, така че през годината да знаем, че постоянно се нуждаем от пречистване и че при разпръскването на живота ние Винаги трябва да се опитва да унищожи греха чрез пост и милосърдие, което се умножава с преходна плът и нечистота на желанията. "

 

Според Лъв Велики Рождественският пост е жертва на Бог за събраните плодове.

 

„Както Господ ни благослови с плодовете на земята - пише светецът, - така и по време на този пост трябва да бъдем щедри към бедните“.

 

Според Симеон Солунски „Постът на Рождеството на Четиридесет дни представлява поста на Мойсей, който след като пости четиридесет дни и четиридесет нощи, получи надпис на Божиите думи на каменни плочи. И ние, постим четиридесет дни, съзерцаваме и приемаме живото слово от Девата, написано не на камъни, а въплътено и родено, и ние се причастяваме от Неговата Божествена плът. "

 

Създаването на Рождественския пост служи така, че до деня на Рождество Христово да се очистим чрез покаяние, молитва и пост, за да можем с чисто сърце, душа и тяло да благоговеем да срещнем Божия Син, който се е явил в света и така, че в допълнение към обичайните дарове и жертви да можем да Му принесем нашето чисто сърце и желание да следваме Неговите учения.

 

В хартата на Църквата се учи от какво трябва да се въздържат по време на пост: „Всеки благочестив пост трябва стриктно да спазва разпоредбите относно качеството на храната, тоест да се въздържа от пост от някои четки (т.е. храна, храна), а не като от лоши (така да не бъде), но като от неприличен пост и забранен от Църквата. Brashna, които трябва да се въздържат по време на пости, са: месо, сирене, масло, мляко, яйца и понякога риба, в зависимост от разликата между светите пости ”.

 

Правилата за въздържание, предписани от Църквата по време на Рождественския пост, са също толкова строги, както при Апостолския (Петров) пост. В допълнение, в понеделник, сряда и петък на Рождественския пост, хартата забранява рибата, виното и маслото и е разрешено да се яде без масло (сухо хранене) само след вечернята. В останалите дни - вторник, четвъртък, събота и неделя - е разрешено да се яде с растително масло.

 

Рибата по време на Рождественския пост е разрешена в събота и неделя и на големи празници, например на празника на влизането в храма на Пресвета Богородица, в храмовите празници и в дните на великите светци, ако тези дни падат във вторник или четвъртък. Ако празниците падат в сряда или петък, тогава само виното и маслото могат да постит.

 

От 20 до 24 декември гладуването се увеличава, а в тези дни, дори в събота и неделя, рибата не се благославя .

 

Докато постим телесно, ние също трябва да постим духовно. „Постете, братя, телесно, постно и духовно, нека разрешим всякакъв съюз на неправдата“, заповядва Светата църква.

 

Телесният пост без духовен пост не носи нищо за спасението на душата, напротив, може да бъде духовно вредно, ако човек, въздържайки се от храна, е пропит със съзнанието за собственото си превъзходство от факта, че е гладуване. Истинският пост се свързва с молитва, покаяние, въздържане от страсти и пороци, изкореняване на зли дела, прощаване на обиди, въздържане от брачен живот, с изключение на развлечения и забавления, гледане на телевизия. Постът не е цел, а средство - средство да смирите плътта си и да бъдете очистени от греховете. Без молитва и покаяние постът се превръща само в диета.

 

Същността на поста е изразена в църковното песнопение: „Пост от брашен, душо моя, а не очиствайки се от страсти, напразно се радваш на ядене, защото ако нямаш стремеж към поправяне, тогава ще бъдеш мразен от Бога като лъжец и вие ще станете като зли демони, никога не ядящи. " С други думи, гладно при гладуването не е качеството на храната, а борбата със страстите.

Източник: lesnirecepti.bg

няма гласове
, обновено на 14/11/2021
автор: Note.bg