Намиране на най-добрите оферти за ипотечен кредит

Съобщение за грешка

 • Deprecated function: Optional parameter $key declared before required parameter $is_multi is implicitly treated as a required parameter in require_once() (line 342 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/includes/module.inc).
 • Deprecated function: Optional parameter $route declared before required parameter $is_multi is implicitly treated as a required parameter in require_once() (line 342 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/includes/module.inc).
 • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::current() should either be compatible with Iterator::current(): mixed, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
 • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::next() should either be compatible with Iterator::next(): void, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
 • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::key() should either be compatible with Iterator::key(): mixed, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
 • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::valid() should either be compatible with Iterator::valid(): bool, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
 • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::rewind() should either be compatible with Iterator::rewind(): void, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
Намиране на най-добрите оферти за ипотечен кредит

Закупуването на жилище често е един от най-вълнуващите моменти в живота. В същото време, обикалянето по банки и различни институции, събирането на множество документи и сравняването на различни оферти за кредит, може да бъде малко стресиращо (разбира се, освен ако не сте от малкото късметлии, които могат да направят такава покупка изцяло със собствени пари).

За всички останали, консултантите от credita.bg са насреща за помощ с различните оферти за ипотечен кредит и сравняването им.

С толкова много налични опции, намирането на най-добрия ипотечен кредит може да бъде наистина трудна задача. В това ръководство, ще обясним най-важните неща, които трябва да имате предвид, когато сравнявате различните банки.

Сравнете лихвените проценти

Лихвеният процент е едно от най-важните неща, на които трябва да обърнете внимание при ипотечен кредит. В крайна сметка, лихвата ще окаже голямо влияние върху размера на вашите месечни вноски и общата сума, която ще платите за целия срок на кредита.

Естествено, по-ниският лихвен процент ще ви спести пари - но е важно първо да сте сигурни, че сте избрали правилния тип сделка.

Ипотечните кредити се предлагат както с фиксиран лихвен процент, така и с плаващ. При ипотека с фиксиран лихвен процент, вашата лихва ще остане непроменена за целия погасителен срок, независимо от пазарните условия. Това означава, че вие ще плащате еднакви месечни вноски от началото до края на вашето споразумение. По този начин, може да изчислите и точно каква сума ще върнете на банката.

Вземането на заем с фиксиран лихвен процент обикновено ви дава доза сигурност. Въпреки това, е добре да имате предвид, че този вид сделки обикновено са по-скъпи, тъй като кредиторът поема риска от колебания на лихвените проценти.

Кредитите с плаващ лихвен процент, от друга страна, могат да бъдат по-евтини. При тях лихвеният процент периодично се променя, в зависимост от пазарните условия. Това означава, че ако пазарният лихвен процент намалее, вие ще може да се радвате на по-ниски месечни плащания. Добре е да имате предвид обаче, че лихвеният процент може и да се покачи, което ще доведе до увеличаване на вашите месечни вноски.

ипотека и пари

Какви са таксите при тегленето на ипотечен кредит?

Когато сравнявате различни оферти за ипотечен кредит, освен лихвите, е добре да обърнете внимание и на различните такси, които могат да ви бъдат начислени. Те може да включват:

 • Такса за кандидатстване. Това е еднократна такса, начислявана от заемодателя за обработка на вашето заявление за ипотека;
 • Такса за оценка на кредитоспособността. Тя също е еднократна и обикновено покрива проверка в Централен Кредитен Регистър и други институции;
 • Такса за оценка на имота. Преди да одобрят кредита, банките често изискват оценка на имота, за да се уверят, че той отговаря на техните критерии за отпускане на заем;
 • Нотариални такси. Нотариалните такси са свързани с правната документация и регистрацията на ипотеката. Нотариусът обикновено участва в изготвянето и нотариалното заверяване на договора за ипотека;
 • Месечни плащания по ипотека. Вашите месечни плащания по ипотека се състоят от главница и лихва, и евентуално данъци върху имуществото и застраховка, в зависимост от структурата на ипотеката.

Имайте предвид, че конкретните такси и техният размер могат да варират от един кредитор до друг, и може да зависят от условията на вашия ипотечен договор. Освен това, общите разходи за получаване на ипотечен кредит зависят и от други фактори, като размер на кредита, текущ лихвен процент и вида на имота, който купувате.

Как да изберете кредитор?

Проучете кои банки са с добра репутация и имат добри отзиви от клиенти. В крайна сметка, ниският лихвен процент е страхотен, но ако идва от кредитор, който няма да отговаря на обажданията ви, когато имате въпроси, струва ли си спестяването?

Проучете и сравнете различни оферти. Потърсете банка с добра репутация, положителни отзиви от клиенти и предлага надеждни и конкурентни лихвени проценти. Обърнете внимание на клиентското обслужване. Добрата комуникация и отзивчивостта са важни, особено по време на процеса на кандидатстване и одобрение. Прочетете отзиви и поискайте препоръки от приятели или специалисти по недвижими имоти.

Използвайте консултантски услуги

Кредитните консултанти са експерти в намирането на най-изгодни ипотечни кредити. Те имат задълбочени познания за пазара, достъп до множество банки и способността да намират най-добрите оферти за кредити, съобразени с вашите уникални нужди. Използването на такива услуги може да ви спести доста време, пари и стрес.

рейтинг: 5 (1 глас)
, обновено на 10/10/2023
автор: Note.bg