Отоплителни устройства. Конвектори, радиатори, дизайнерски радиатори.

Отоплителни устройства. Конвектори, радиатори, дизайнерски радиатори.

Един от факторите за създаване на комфортна вътрешна среда е температурата на въздуха в помещенията. Счита се, че средните температури на въздуха са 20-22 ° C през деня и 18-20 ° C през нощта. За поддържане на необходимите стойности на температурата на въздуха се създават отоплителни системи.

 

В момента има много отоплителни уреди с различни дизайни, форми, размери, цветове, което ви позволява да направите избор за решаване на всеки проблем и за всеки вкус: секционни алуминиеви, стоманени, чугунени радиатори; конвектори, състоящи се от топлообменник с риза; стоманени панелни радиатори; конвектори и „топли стени“ от стоманени правоъгълни профили; дизайн радиатори за бани, дневни и коридори и други.
Изборът на нагревател е свързан не само с външния му вид и цената. Специфичните условия за използване на отоплителни устройства са толкова разнообразни, колкото архитектурата на сградите и дизайнерските решения за отоплителната система. Техният избор и разположение могат да бъдат обект на различни ограничения, както конструкция, така и планиране, например геометричните размери на нишите, както и параметрите на охлаждащата течност, материалните свойства на нагревателя, както и изискванията за съответствие с вътрешната декорация и декорация на помещенията.
За да представим ясно разнообразието от отоплителни устройства, ще се опитаме да ги класифицираме по дизайн.
Стоманени панелни радиатори
Секционни радиатори
  2.1 Алуминий
  2.2 Биметален
  2.3 Чугун
Конвектори
  3.1 Стена (под)
  3.2 Вътре в пода
Дизайнерски радиатори
1. Стоманени панелни радиатори
     Стоманеният панелен радиатор е най-атрактивният тип радиатор на пазара днес. 
Въпреки редица ограничения поради особеностите на експлоатацията, тези устройства са много разпространени. С цялото съществуващо разнообразие от отоплителни уреди, панелните радиатори са най-широко разпространени поради отличното им съотношение цена, топлинна мощност, атрактивен външен вид, гъвкавост на използване, съвместимост с всички материали, използвани за монтаж на отоплителни системи.
2. Секционни радиатори
     Може би най-известният тип радиатор. Кой поне веднъж не е срещал добри стари чугунени радиатори. Основното предимство на тези радиатори е възможността за подмяна (добавяне) на секции, ако е необходимо.
2.1 Алуминий
Алуминиев секционен радиатор - простотата на формите и елегантният външен вид привличат все повече поддръжници на тези радиатори. Това се улеснява от високите топлинни и експлоатационни характеристики на тези радиатори, като работно налягане и температура.
2.2 Биметален
Те могат да се считат за подобрени алуминиеви радиатори. Секцията на такива радиатори се състои от стоманена (или друга) тръба с алуминиеви ребра. Това дава възможност за допълнително увеличаване на експлоатационните характеристики в сравнение с алуминиевите. За съжаление, поради конструктивните характеристики с подобни размери в сравнение с алуминиевите, биметалните радиатори имат малко по-ниска топлинна мощност. И цената е по-висока. Произволността на формите на секциите също е ограничена.
2.3 Чугун
Много от нашите сънародници ги свързват с мили спомени от детството, с нещо голямо, топло и надеждно. Към днешна дата на нашия пазар се появи широка гама от тези радиатори, включително тези от чуждестранно производство.
Разбира се, поради качеството на местното представяне и неговите масови и термични инерционни характеристики, които пречат на използването на този тип отоплителни устройства в съвременните високоефективни системи, тези радиатори се използват все по-рядко в отоплителните системи. Въпреки че у нас, с голям брой отоплителни системи с естествена циркулация и лошо енергоснабдяване, тези радиатори, отново поради високите си топлинни инерционни характеристики, имат неоспорими предимства пред останалите.
3. Конвектори
     Конвекторът е нагревателно устройство, основният метод за пренос на топлина, който е конвекция. По правило това е комбиниран топлообменник, защитен отвън с кожух. В допълнение към защитните функции, външния вид изглежда добре. Конвекторите се характеризират с малка височина на отоплителното устройство, поради което се използват главно в помещения с висока степен на остъкляване и ниски первази или изобщо без тях. Конвекторите могат да бъдат класифицирани според тяхното местоположение (височина) в стаята.
3.1 Стена (под)
Устройства, монтирани над подовата повърхност на крака или чрез монтиране към стена.
3.2 Вътре в пода
Конвектор, монтиран в подовата конструкция. Обхватът на приложение на тези устройства не се ограничава до поставяне в жилищни помещения под прозорци, които могат да достигнат нивото на пода. Успешно се поставят и в зали и фоайета, концертни зали, витрини, офиси и др., Оставайки невидими за хората наблизо. На повърхността на пода остава само декоративна защитна решетка. В съответствие с конструктивните изисквания и условията за експлоатация на такива конвектори има избор на материал (алуминий, стомана, скъпоценни дървета) и цвят на декоративната решетка. В допълнение към стандартните прави модели е възможно да се произвеждат конвектори с кръгли и ъглови форми по специална поръчка.
4. Проектирайте радиатори
     Дизайнерските радиатори са предназначени да подчертават и въплъщават 
най-оригиналните идеи на архитекти и дизайнери, като се вписват успешно във всеки интериор. По конструктивни характеристики те могат да бъдат от всякакъв тип (секционни, панелни, конвекторни), включително в различни комбинации.
Източник: vladives.bg

няма гласове
, обновено на 04/01/2022
автор: Note.bg