Пловдив и останалите горещи места по света

Пловдив и останалите горещи места по света

Пловдив е четвъртият най-стар жив град в света. Богатата му култура привлича висок брой туристи през цялата година. Но освен интересна история и старинни находки, той предлага и много, много горещи лета.

В разгара на летните жеги, нека направим околосветска обиколка и да се спрем в някои от най-жежките места. Така може би бихме оценили пловдивските жеги не чак толкова сурово.

Греховният град

Първото място, на което ще се спрем, има вълнуваща и атрактивна слава. За мнозина градът е известен под своите прозвища: „Греховният град“, „Столицата на браковете“, „Градът на светлините“… Досетихте ли се вече? Става въпрос за Лас Вегас – най-гъстонаселеното място в целия щат Невада. Месното население надхвърля 6 милиона души, а ако допълним към това число и 40-те милиона посетители годишно, вече имаме представа за реалните мащаби. Лас Вегас е притегателен със своя бурен нощен живот, многобройни казина, високи залози, луксозни заведения и всякакви други забавления.

Ако тепърва ще имате късмета да посетите това атрактивно място, трябва да сте готови да посрещнете особеностите на субтропичния климат там. В Лас Вегас вали изключително рядко, като през юли температурите стигат до 40 градуса по Целзий. Рекордни жеги са регистрирани през 1931-ва година, когато термометрите са отчели 47.7 градуса по Целзий.

В прегръдките на пустинята Сонора

Продължаваме да се намираме в югозападната част на Америка и пред нас вече се простира горещият град Финикс. Той заема шесто място по брой на население в САЩ и е столица на щата Аризона. Почти 2 милиона души се радват на ясно слънчево небе, продължителни лета и кратки леки зими. Жегите във Финикс могат съвсем логично да се обяснят – градът се намира в прегръдките на пустинята Сонора. Юли месец се класифицира като най-жарък за цялата година. Тогава температурите прехвърлят 40 градуса по Целзий. Рекордна жега за града е отчетена през 1995-та година: 50 градуса по Целзий. През зимния период средната температура е 18 градуса, а сняг вали в интервал от цели десетилетия.

Митичният оазис

Пътешествието ни продължава вън от териториите на САЩ. Вече се намираме в родния дом на повече от 62 000 души – гр. Кебили. Той има славата на оазис, което е озадачаващо, имайки предвид изключително високите средни температури, които са в диапазона от 40-45 градуса.

На 8 юли 1888 година Кебили бележи своя връх в температурните рекорди: 56 градуса по Целзий. Единственото, което хвърля сянка в Кебили, са сградите и палмите, а сухият пустинен вятър донякъде прави жегите поносими.

Екскурзия – само през зимата!

Пустинна местност

Алжирското градче, наречено Илизи, не е подходящо място за посещение през лятото, въпреки че е желана и търсена дестинация. Юли месец там е най-горещ и поддържа средни температури от 42 градуса по Целзий. Пролетта и есента също не предлагат прохлада, защото и тогава температурите продължават да са твърде високи. За Илизи няма регистрирана рекордна температура, но нерядко жегите надхвърлят  48 градуса.

Където дъждът не съществува

В гр. Кувейт не вали през цялата година. По-многобройната част от двумилионното население пребивава по бреговете на залива Кувейт. Градът е известен с огромния си добив на петрол, което го издига много напред в икономически план. Най-високата температура там е измерена през 2012-та година и възлиза на 53 градуса. Летните месеци са изключително тежки, тъй като температурите не отчитат стойност по-ниска от 40 градуса.

Долината на Смъртта

Нейното име, само по себе си, е интригуващо. Долината на Смъртта неслучайно носи прозвището си – това е най-сухият и горещ парк на територията на САЩ, а също и третото най-горещо място в световен мащаб. Рекордна температура там е измерена на 10 юли през 1913 година. Термометрите тогава са показвали 56 градуса по Целзий. В продължение на 5 поредни дни през този период температурите не са спадали под 53 градуса. Там отново не е добре да се ходи през летните месеци, ноември и февруари, обаче, могат да предложат разумните температури от около 30 градуса.

Пловдив

Това бяха някои от най-горещите точки по света. Нека сега се завърнем в родния Пловдив, където летните температури също успяват да прехвърлят 40 градуса по Целзий. През 1916-та година, само на 18 км. от града, в днешния град Садово, са били измерени рекордните 45,2 градуса по Целзий.

При наличието на толкова жега, закупуването на климатици в Пловдив е повече от необходимо. Гео Сис предлага широкоспектърна галерия от климатици, които може да разгледате на следния адрес: https://geosis.bg/store/klimatitsi.

рейтинг: 5 (2 votes)
, обновено на 29/07/2019
автор: Note.bg