Подови климатици за дома - кога и защо да им се доверим?

Подови климатици за дома - кога и защо да им се доверим?

Климатиците безспорно са сред уредите, които в последните няколко години се утвърдиха като предпочитан вариант за отопление и/или охлаждане на жилища, офиси, административни и търговски помещения и други. 

Предвид голямото разнообразие от разновидности, за мнозина потребители изборът на климатик се оказва предизвикателство. Според типа монтаж например, популярни уреди в категорията са стенните и подови климатици

И ако първият вид - стенните климатици, са масово използвани днес, то за вторите повечето потребители имат някои съвсем логични въпроси. Тук фокусираме вниманието ви върху тях, за да уточним кога и защо си струва да им се доверите, в случай че сте в процес на търсене на климатик за дома си. 

Стенни срещу подови климатици - какви са разликите? 

Инверторните и хиперинвенторните климатични системи гарантират комфорт, открояват се с надеждната си работа, а употребата им е свързана с оптимални разходи. И двата вида климатични уреди всъщност имат една и съща роля - да климатизират помещенията, в които са инсталирани. 

Разликата между двата типа климатици е в конструкцията им и типа монтаж, чрез който се инсталират. Подовите климатици са вид инверторен климатичен уред, който е предназначен за монтаж и инсталиране в долната част на стената - близо до пода, откъдето идва и името му. 

По отношение на технологията на работата им, на практика между стенните и подовите климатици няма разлика. За подовия е характерно, че има два въздушни потока: 

  • Първият въздушен поток е насочен към ниската подова част на помещението - оттук краката ви ви ще бъдат винаги топли; 
  • Вторият въздушен поток отива нагоре към тавана - той помага за ефективното затопляне на цялото помещение, осигурявайки естествена конвекция на въздушния поток. 

Предвид тази особеност в начина на работа на подовите климатици, те се отличават с незаменим комфорт, става ли въпрос за отопление. Подовите климатици нерядко са решение и за охлаждане, но в сравнение със стенните им събратя, те са по-малко ефективни по този показател. Защо е така ще разберете в следващите редове.

Какви са основните им предимства? 

Преимуществата, които правят подовите климатици отличен избор за дома, са няколко. Струва си да ги обобщим накратко:

Енергийноефективни уреди 

Съвременните подови климатични системи, подобно на своите модерни събратя (таванни, стенни, касетъчни и други климатици), предлагат отлична енергийна ефективност. Фактор, който има фундаментално значение при избора на уред за отопление/охлаждане днес. 

Наред с това, че употребата им няма да се отрази на сметките ви за ток значително, подовите климатици ще ви предложат още: 

  • Безшумна работа и отлична функционалност; 
  • Ефективна климатизация на различни по големина помещения - за целта е важно да изберете подов климатик със съответните параметри. 

Монтират се лесно 

Както вече стана ясно, подовите климатици се инсталират в ниската част на стаята - най-често под прозорци и други. Това предполага по-лесното им поставяне, тъй като високостенните такива изискват повече усилия.

Отделно от това достъпът до тях е по-улеснен - за да почистите филтрите например, няма да имате нужда от стълба, стол и/или друго, каквито са необходими при стенните модели. 

Решение за помещения с нестандартна архитектура 

Подовите климатици са идеални както за малки, така и за просторни помещения, при които имаме налице скосени тавани и/или друга нестандартна архитектура, присъща за мансарди, тавански етажи и стаи и други. 

Когато няма възможност да се постави друг тип климатик в стаята, поради ниската ѝ височина например, подовият климатик може да се фиксира под прозореца или другаде. В някои случаи инсталирането на подови климатици е единственият вариант за отопление/охлаждане на помещения от по-нестандартен тип. 

Какви са недостатъците им?

За да бъде представянето на този тип климатични уреди максимално обективно, е важно да обърнем внимание и на недостатъците им. 

Не са особено ефективни при охлаждане 

Това се обяснява с принципа на работа на подовия климатик и естествената конвекция на въздуха. Когато отоплява, струята топъл въздух, която излиза от уреда, е насочена към пода - впоследствие тя се насочва нагоре, за да затопли студения въздух в помещението. 

Същият принцип на действие важи и при охлаждането, но по обратния начин. Оттук се обуславя и по-ниската му ефективност в този режим на работа. 

Филтрите им трябва да се почистват по-често

Предвид разположението им (близостта до пода), подовите климатици са изложени на по-голямо замърсяване от генерирания прах и мръсотия в помещението, които се образуват в ниската му част. При подовите климатици интервалът от време за почистване на филтрите им е между два и три пъти по-кратък, отколкото при стенните модели.

Зависими са мебелите в интериора 

Именно поради пътя на въздушните струи на подовите климатици, мебелите могат да окажат влияние върху правилната климатизация. Различните видове мебели могат да действат като преграда и да възпрепятстват движението на въздуха отдолу-нагоре.

Избор на подови климатици - кога и защо да им се доверим? 

При избора на подови климатици следва да се вземат предвид фактори като мощност, качество на модела/марката, ценови и енергиен клас. 

Удачно решение са, когато архитектурата предполага ниски тавани, скосявания и други, които създават ограничения за монтажа на друг тип климатични уреди.

Доверете им се, когато търсите функционален и ефективен уред, отличаващ се с лесна поддръжка и дълъг експлоатационен живот. 

няма гласове
, обновено на 24/03/2023
автор: Note.bg