Как да увеличим хемоглобина: Домашни методи

Как да увеличим хемоглобина: Домашни методи

Хемоглобинът е протеин, който се намира в червените кръвни телца. Скоро попаднахме на проучване, че зеленото водорасло спирулина помага да се увеличи хемоглобина в човешкото тяло и решихме да разгледаме и други естествени методи за това.

Червените кръвни телца са отговорни за пренасянето на кислород в тялото. Освен транспортирането на кислород, хемоглобинът пренася и въглероден диоксид от клетките към белите дробове. След това въглеродният диоксид се освобождава чрез издишването. Когато човек имa нисък хемоглобин, това може да затрудни организма да изпълнява функциите на пренос. В тази статия ще ви разкажем как естествено да повишите нивата на хемоглобина си. Също така ще разгледаме и различните методи за тестване и какви резултати се получават.

Как да увеличим хемоглобина?

Абсолютно възможно е човек да повиши нивата на хемоглобина си и в домашни условия. Нужни са малко промени в хранителните навици и включване на определни съставки и витамини в менюто.

Увеличаване на приема на желязо

Човек с намалени нива на хемоглобин трябва да приема повече храни, богати на желязо. Желязото стимулира производството на хемоглобин, а той съответно помага за образуването на повече червени кръвни телца в тялото.

Богати на желязо храни са:

  • Спирулина;
  • Риба и месо;
  • Соеви продукти;
  • Яйца;
  • Сушени плодове и смокини;
  • Броколи;
  • Зелена салата, зеле и спанак;
  • Зелен боб;
  • Ядки и семена;
  • Фъстъчено масло.

Увеличаване на приема на фолиева киселина

Фолиевата киселина е вид витамин В, който играе съществена роля в производството на хемоглобин. Тялото използва фолиевата киселина за производство на хем - компонент на хемоглобина, който помага за пренасянето на кислород между клетките. Ако човек не получава достатъчно фолиева киселина, червените кръвни клетки няма да могат да узреят. Това може да доведе до анемия с дефицит на фолиева киселина и ниски нива на хемоглобина.

Добри източници на фолиева киселина са:

  • Телешко;
  • Спанак;
  • Ориз;
  • Фъстъци;
  • Грах;
  • Фасул;
  • Авокадо;
  • Зелена салата.

Как да увеличим количеството желязо, което тялото абсорбира?

спирулина на таблетки

Консумирането на желязо от храни и от добавки е важно, но не винаги е достатъчно. Понякога човек трябва да помогне на тялото си да абсорбира приетото желязо. Храни, богати на витамин С, като цитрусови плодове, ягоди и листни зеленчуци, могат да увеличат количеството на абсорбираното желязо. Приемането на витамин С на хапчета може също да помогне. Витамин А и бета-каротинът също поощряват усвояването и използването на желязо.

Храни, богати на витамин А са:

  • Риба;
  • Черен дроб;
  • Спирулина;
  • Тиквички;
  • Сладки картофи;
  • Зеле.

Храните с високо съдържание на бета-каротин са жълтите, червените и оранжевите плодове и зеленчуци:

  • Моркови;
  • Сладки картофи;
  • Тиквички;
  • Спирулина;
  • Пъпеши;
  • Манго.

Витамин А в малки количества наистина помага на организма да обработи желязото. В големи количества обаче е опасен за здравето. Ако се приеме твърде много Витамин А, се достига до състояние наречено хипервитаминоза А. Тя може да предизвика симптоми, като болка в костите и ставите, силно главоболие и повишено налягане в мозъка.

Приемане на добавки от желязо

Обикновено пациентите с много ниски нива се налага да пият добавки с желязо. Дозата зависи изцяло от първоначалните показатели и се определя от медицинско лице. Точно както и Витамин А, така и желязото в големи количества може да бъде вредно за здравето. Желязото може да  причини чернодробното заболяване хемохроматоза и странични ефекти като запек, гадене и повръщане. Добавките ще доведат до постепенно увеличаване на нивата на желязо в продължение на няколко седмици. Възможно е да се взема желязо в продължение на месец, за да се увеличи натрупаното количество в организма, но това се определя само от специалист.

Какви са нормалните количества на хемоглобина?

Първоначално, за да се определят нивата на пациента, ще му се направи кръвен тест, който ще покаже нивата на хемоглобина, желязото, фолиевата киселина и др. Нисък хемоглобин се диагностицира, при мъжете, ако е по-малко от 13,5 грама на децилитър (g / dL) хемоглобин в кръвта, или при жените, акое е по-малко от 12 g / dL. Причините за ниско ниво на хемоглобина могат да бъдат най-разнообразни включително и:

  • Бременност;
  • Желязо-дефицитна анемия;
  • Проблем с черния дроб или бъбреците.

Възможно е дори, човек да бъде с понижено ниво на хемоглобина без да има някаква основна причина. Случва се, пациенти с нисък хемоглобин да нямат никакви индикации или симптоми, защото тялото им се е приспособило. Нормалните диапазони са 13.5 до 17.5 g / dL за мъже и 12 до 15,5 g / dL за жените. Подходящите нива на хемоглобин за деца варират в зависимост от възрастта.

Хората с много ниски нива на хемоглобина може да се нуждаят от допълнително лечение, ако приемането на добавки и промяната на хранителния режим не показват достатъчни резултати.

Симптоми, че имате изключително ниски нива на хемоглобин, са:

  • Бърз или нередовен пулс;
  • Бледа на цвят кожа и венци;
  • Умора;
  • Мускулна слабост;
  • Често повтарящо се главоболие;
  • Лесно посиняване дори и при най-слаб удар.

Какви са причините за нисък хемоглобин?

Възможно е пациентите с нисък хемоглобин да имат анемия. Най-честите причина за анемия са следните:

  • Дефицит на желязо, витамин В-12 или фолиева киселина;
  • Загуба на кръв;
  • Заболяване на бъбреците, черния дроб, белите дробове;
  • Рак на костния мозък, като левкемия;
  • Таласемии - наследствено заболяване, което предотвратява правилното функциониране на хемоглобина;
  • Сърповидно-клетъчна анемия - генетично заболяване, което причинява намаляване на червените кръвни клетки и хемоглобина;
  • Прекомерно пушене;
  • Прекалено тежко и продължително физическо натоварване.

Заключение

Много хора могат да повишат нивата на хемоглобина с промени в хранителния си режим и приема на хранителни добавки. Точната дозировка обикновено се определя от специалист. Ако нивата на хемоглобина останат ниски и не се вземат мерки, може да се стигне и до кръвопреливане. Лечението отнема време, заради това пациентите са предупредени да се заредят с търпение. В зависимост от причината, лечението може да отнеме до 1 година.

5
рейтинг: 5 (2 votes)
, обновено на 21/06/2019
автор: Note.bg